Kleine 28 procent van namiddagploeg aan het werk in Vlaamse gevangenissen

In Brugge (13,88 procent) is de opkomst laag. © a-KW
Redactie KW

Door de vakbondsacties is donderdag voor de dag- en namiddagdienst 27,77 procent van het normale aantal personeelsleden in uniform aan de slag in de Vlaamse gevangenissen. Dat blijkt uit cijfers van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Voor de ochtendshift was 23 procent van het personeel opgedaagd.

Sinds dinsdag voeren de vakbonden acties om te protesteren tegen het voornemen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. Daarnaast zijn de vakbonden ook niet te spreken over enkele aanpassingen in het personeelsstatuut die de minister wil doorvoeren.

De actiebereidheid bij het personeel in uniform blijft groot, al zijn er verschillen. In Brugge (13,88 procent) is de opkomst laag, vergeleken met andere strafinrichtingen. In Vlaanderen is dan weer 67,2 procent van het administratief personeel aanwezig in dagdienst.

Na 77 politieagenten tijdens de ochtenddienst, zijn er 95 politieagenten voor de dag- en 85 politieagenten voor de namiddagdienst ingezet, naast 11 agenten van de civiele bescherming.

Overleg donderdagmiddag tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Koen Geens heeft geen akkoord opgeleverd.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier