“Klanten appreciëren hun brood aan huis”

© Foto WME
Redactie KW

Bjorn Wittevrongel uit de Steenovenstraat begon vijf jaar met zijn zaak Brood en Banket Bjorn. Om zich als bakker te onderscheiden van anderen en om zijn klanten van dienst te zijn, begon hij onlangs weer met een broodronde.

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

“Op mijn 15de begon ik aan mijn bakkersopleiding in leercontract bij Syntra West in Brugge”, vertelt Bjorn Wittevrongel. “Via een vriend kreeg ik de kans daarin te beginnen. Ik wist op dat moment helemaal niet wat ik wou. Ervoor heb ik me gewaagd aan houtbewerking, maar dat bleek niets voor mij. Het bakken gelukkig wel”, lacht hij.

“Een kleine 5 jaar geleden besloten Charlotte en ik om ons eraan te wagen een eigen zaak te starten. De dame van deze bakkerij hield er op dat moment net mee op. We kwamen op een zondag eens kijken, en we zijn hier niet meer weggeraakt. Op 12 januari 2013 openden we voor het eerst onze deuren.”

“We moeten ook wel opboksen tegen de grootwarenhuizen die een veel goedkoper assortiment aanbieden”

Vanzelfsprekend was een eigen zaak voor het eerst openen niet zo evident. “We moeten ook wel opboksen tegen de grootwarenhuizen die een veel goedkoper assortiment aanbieden”, gaat hij verder. “Daarin proberen wij ons te onderscheiden door met kwaliteitsproducten te werken en onze producten te voorzien van een leuke verpakking.”

Ook met de broodronde hoopt hij meer klanten voor zich te winnen. “Ik ben opgegroeid in een tijd toen alles nog aan huis geleverd werd – de melk, het vlees, de vis…”

Vele wegenwerken

“Zelfs de nieuwkuis kwam de was van mijn mama ophalen. Dat wil ik weer in het leven roepen. Ook door de vele wegenwerken in Tielt geraken mensen niet meer zo gemakkelijk tot bij mij. Dan bewijs ik hen een dienst door brood aan huis te brengen. En klanten appreciëren dat absoluut.”

Bjorn begon bij de lancering van zijn broodronde met amper twee klanten. “Maar we zitten nu aan de derde week, en mijn klantenbestand blijft groeien. Ik wil het ook een beetje tegenover de Mobiele Winkelstraat in Tielt plaatsen. Daar neem ik ook aan deel, maar ik merk dat dat niet zo goed werkt. Dit is mijn tegenprestatie.” In Tielt en Schuiferskapelle is de levering gratis, en in omstreken vraagt Bjorn 1 euro vergoeding voor de kosten.