Kapsalon Taelman wordt 45: “Sporters bepalen de trends”

Dorine Taelman en haar dochter Margaux Deleplanque in het jarige kapsalon. © BRU
Redactie KW

Op 5 maart 1973 zette wijlen Roger Taelman de stap om een herenkapsalon te openen in het gloednieuwe winkelcentrum aan de Ringlaan tussen Kuurne en Kortrijk. Vandaag, 45 jaar later, neemt de derde generatie de kam en schaar op.

Kapsalon en familiezaak Taelman, in het rang van Ring Shopping Kortrijk Noord, viert vandaag, maandag 5 maart zijn 45ste verjaardag. De Aalbeekse Dorine Taelman (59) nam de zaak een aantal jaar geleden over van haar vader en stichter wijlen Roger (75).

“Mijn vader opende in 1959 aan de Doorniksestraat in Kortrijk zijn eerste kapsalon”, vertelt ze. “Na zeven jaar verhuisde de zaak naar het Stationsplein, waar we trouwens nog altijd gevestigd zijn. Toen het Ring Shopping Center gebouwd werd, kreeg mijn vader al snel de vraag of hij interesse had in een tweede kapsalon. Daar ging hij meteen op in. De rest is geschiedenis.”

Wereldkampioen

Het winkelcentrum opende officieel pas in november 1973, maar kapsalon Taelman draaide al sinds maart van de jaar op volle toeren. “Mijn vader heeft mij de kapperstiel bijgebracht”, glimlacht Dorine. “Zelf trok hij op zijn veertiende naar brussel om er het beroep te leren. Hij was een meester. Zo goed zelfs dat hij in 1958 wereldkampioen werd.”

Kapsalon Taelman wordt 45:
© BRU

Dorine opteerde voor studies schoonheidszorgen in Brugge. “Maar na een tijdje gewerkt te hebben in een aantal schoonheidsinstituten stapte ik toch mee in de zaak van mijn vader. Toen ik zowel het dames- als herenkappen goed beheerste, kreeg ik de verantwoordelijkheid over het salon in het Ring Shopping in handen.”

Drie jaar geleden versterkte Dorine’s dochter Margaux Deleplanque (23) het team. “De derde generatie Taelman dus. Ik denk dat die liefde in onze familie ingebakken zit.”

“Mannen hebben aandacht”

In de 45 jaar dat het kapsalon open is in het Ring Shopping zag Dorine haarmode verschillende keren fel evolueren. Daarom volgt ze dan ook op geregelde tijdstippen bijscholingen om te kunnen inspelen op de modetrends. “Het zijn vooral sportmensen die deze modetrends bepalen”, weet Dorine. ” Vroeger droegen de heren hun haar lang, maar tegenwoordig zijn opgeschoren kapsels de trend. Het is alvast duidelijk dat heren tegenwoordig meer belang hechten aan hun haar dan vroeger. Onze sterkte is echter onze kam-schaartechniek, waarbij we geen tondeuse gebruiken. Een andere troef is dat iedereen bij ons terecht kan zonder afspraak. ”

Dorine kan alvast rekenen op een vast cliënteel waaronder ook enkele BV’s. “Sommige klanten hebben er zelfs een trip van meer dan een uur voor over hebben om hier gekapt te worden.”

Om de 45ste verjaardag van kapsalon Taelman te vieren voorziet Dorine voor elke klant die vanaf midden maart haar zaak bezoekt een geschenkje in de vorm van een gratis lotion van ICE-Line. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier