Jonge ondernemers uit Kuurne maken sokken uit in zee gedumpte vissersnetten

Redactie KW

Sokken, gemaakt van in zee gedumpte visnetten: origineel, en een creatie van een minionderneming van het Spes Nostra Instituut in Kuurne.

Sebastien Vandendriessche nam de rol van ceo van Sea Socks op zich. “Van bij de start was het duidelijk dat we wilden focussen op duurzaam ondernemerschap”, vertelt hij. “Wij verkopen met onze minionderneming sokken, al gaat het hier wel om iet of wat speciale varianten. De Sea Socks worden gemaakt van in zee gedumpte visnetten. Jaarlijks komt zo’n 625.000 ton aan visnetten in zeeën en oceanen terecht. En die vervuiling heeft enorme gevolgen voor planten en dieren”, aldus Sebastien. “Via het bedrijf van mijn vader kwamen we in contact met Healthy Seas, een organisatie die de netten uit de zee vist. Bij Aquafil worden de visnetten dan tot een textieldraad gereduceerd waar onze kousen van gemaakt worden.”

Jonge ondernemers uit Kuurne maken sokken uit in zee gedumpte vissersnetten

Om hun visie kracht bij te zetten, steunt elke verkoop de werking van Healthy Seas rechtstreeks. “Per verkocht paar sokken gaat één euro naar het opvissen van de gedumpte netten. Zo ondersteunen we het verwerkingsproces van het afval dubbel.”

Waarom Sea Socks precies voor kousen koos, spreekt volgens Sebastien nagenoeg voor zich. “Iedereen draagt ze, iedereen heeft ze nodig en – bovenal – iedereen heeft meer dan één paar van doen”, glimlacht hij.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier