Jonge Bruggelingen openen pop-up Het Hoofdkwartier

Bram Loosveldt, Nick Spanhove en Cibe Vandewalle: "Een permanente locatie kan ook interessant zijn, maar is nu geen must." © PDV
Redactie KW

Bruggelingen Nick Spanhove, Cibe Vandewalle en Bram Loosveldt legden hun creativiteit en energie samen en openden Het Hoofdkwartier. Deze pop-up locatie aan de Noorweegse Kaai omvat, naast een kaaswinkel ook een bar, een restaurant, een evenementenlocatie en een zogenaamde ‘buurderij’.

Het ruime pand met adres Noorweegse Kaai 11 in Brugge wordt in oktober afgebroken. Een ontwikkelaar zal er appartementen realiseren. Nick Spanhove, zaakvoerder van De Kaasconnaisseur, kwam te weten dat het mogelijk zou zijn om het pand tot aan dat moment te huren aan een betaalbare prijs. Hij overlegde met vrienden Cibe Vandewalle en Bram Loosveldt en al vlug kwamen er tal van ideeën boven voor het gebruik van de locatie.

Bram woonde eerder zeven jaar in Gent waar hij onder meer voor het evenement Gent Jazz werkte. Met zijn broer Wannes werkte hij mee het Bombaclat muziekfestival uit. Cibe is een nicht van Bram en werkt als leerkracht voedingsleer en natuurwetenschappen in Mariawende Blydhove. Ze is sterk bezig met gezonde voeding, waaronder vegetarisch en veganistisch.

“Het is de bedoeling om hier elke dag dat we open zijn – in principe van donderdag tot en met zondag – een vegetarische dagschotel aan te bieden. We zullen ook regelmatig een barbecue organiseren, dat is dan wel met een stukje vlees”, lacht Cibe Vandewalle. “De mensen kunnen hier ook gewoon iets komen drinken en dankzij Nick van De Kaasconnaisseur hebben we ook een fijne kaaskaart.

Korte keten

We integreren hier overigens ook een zogenaamde ‘buurderij’ in onze werking. Onze klanten kunnen een bestelling plaatsen en wij werken samen met plaatselijke landbouwers en telers die hier dan de producten aanbieden. Op die manier krijgt iedereen de kans om zelf de lokale producent te ontmoeten. De korte keten in de praktijk gebracht dus.”

Bram onderstreept dat quasi alle meubels en decoratiestukken van de hand van de jonge Brugse ontwerpster Julie Blanckaert zijn. “We willen jonge ondernemers een plaats bieden om hun producten voor te stellen.” Nick verwijst ook naar de ruime tuin: de ideale locatie voor een zomers feestje.

“In de zomer kan dit hier een echte hotspot worden waar allerlei Bruggelingen elkaar ontmoeten”, stelt hij. En wat gebeurt er met de werking als het pand onherroepelijk afgebroken worden? “Dat moeten wij opnieuw met een ontwikkelaar rond de tafel gaan zitten”, zegt Nick. “En misschien botsen we dan wel op een ander leuk pand voor tijdelijk gebruik. Een permanente locatie kan ook interessant zijn, maar is op dit moment zeker geen must.” (PDV)