Jo Libeer (Voka): “Nadenken over dienstencheques”

Redactie KW

Wat werkloosheidscijfers betreft doet West-Vlaanderen het goed. De Oostendse regio vormt met een graad van bijna 10 procent wel een uitzondering.

In een dubbelinterview voor onze krant en website gaan de Voka-topmannen Hans Maertens en Jo Libeer op zoek naar de oorzaken.

“In Oostende heb je het terminuseffect”, stelt Hans Maertens, directeur-generaal Voka West-Vlaanderen. “Oostende is een aantrekkelijke stad om in te wonen, veel mensen vestigen zich daar. Vaak zijn dat laaggeschoolden voor productiebedrijven, maar de vraag is veel kleiner dan het aanbod, ook al heeft Oostende een normale industriële activiteit. Toch moet Oostende proberen om nieuwe bedrijven aan te trekken, om bedrijven daar te laten uitbreiden. Johan Vande Lanotte zal dat beleid proberen te voeren.”

Noord-Fransen in België

“Een tweede punt is dat er een serieuze inspanning moet worden gedaan om mensen om te scholen. De windenergiesector heeft namelijk nood aan technici, dus is omscholing vereist. Tot slot is de mobiliteit van werklozen niet bijster groot.”

Opvallend is wel dat Noord-fransen die mobiliteit wél tonen… “De vraag is waarom ze naar hier komen”, aldus nog Hans Maertens. “Waarom carpoolen ze? Feit is dat wie daar werkloos is na twee jaar op een héél lage vergoeding terugvalt. Mensen vermijden dat ze in die situatie terechtkomen en komen naar België werken. We betalen hier trouwens ook beter en de voordelen rond sociale zekerheid bestaan nog. Het zijn ook niet de werklozen die naar hier komen, het zijn mensen die willen vermijden dat ze werkloos worden.”

Jo Libeer (Voka):

Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka-VEV. (Foto JVGK)

Het lijkt er dus op dat werklozen hier te veel zekerheid hebben… “Ondanks alle getoeter en geblaas: België is het meest herverdelende land ter wereld”, aldus Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka-VEV. “Dat betekent dat het verschil tussen wie het minst verdient en het meest verdient het kleinste is. Om redenen van humanisme, en dat is goed, hebben we hier een systeem uitgebouwd dat werklozen niet laat vallen. Maar misschien moeten we ons toch de vraag stellen of het systeem niet een beetje doorgeschoten is.”

Model behouden?

“Ik herhaal dat je enkel safe zit als je op industrie gebaseerd economisch weefsel hebt. West-Vlaanderen zit goed, België absoluut niet. Hier werd een tewerkstelling van 164.000 jobs gecreëerd. Liefst 70 procent gebeurde door de overheid, met dienstencheques op kop. Eén persoon die via dienstencheques werkt, kost jaarlijks 50.000 euro. Als je dan het puur economisch bekijkt: laat je zo iemand stempelen, dan kost die je 18.000 euro per jaar. Daarom moeten we toch eens goed nadenken hoe lang we dat model nog kunnen behouden.”

“Industrie is en blijft heel belangrijk. Door de hoge productiviteit is het aandeel van het loon in het eindproduct relatief laag is. Zo kan je zelfs relatief ongeschoolde arbeiders in een industrieel proces laten meedraaien, maar zijn ze toch productief en kan je hen een decent loon geven.” (AXV)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 27 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier