Jetair herstelt van Griekenland-dip

Redactie KW

Eind juni en begin juli heeft de Duitse reisgroep Tui minder boekingen genoteerd naar Griekenland. Vooral vanuit Duitsland en België was er in volle crisis minder appetijt voor reizen naar Griekenland, zo staat in het kwartaalverslag van de reisgroep. De laatste weken merkt TUI herstel en voor het totale zomerseizoen doet Griekenland beter dan vorig jaar.

Toen de spanningen over de toekomst van Griekenland in de eurozone opliepen, was er dus wel degelijk een impact op de boekingen in ons land. Toen begin juli in Nederland een forse daling was vastgesteld, luidde het nog dat de Belgische toeristen Griekenland niet laten vallen. Het kwartaalverslag stelt dat nu toch wat bij, al merkt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch op dat de dip beperkt is gebleven tot de periode rond de cruciale beslissingen.

Het Duitse reisconcern heeft afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan een jaar eerder. De aanslag in Tunesië en het instorten van de toeristenstroom naar dat land leverden TUI extra kosten op, maar die konden worden gecompenseerd met een plus in de algehele verkopen van reizen en vakanties. In België kreeg de groep te maken met hogere kosten omdat een nieuw vliegtuig, een Boeing 767, door complicaties bij de administraties later dan gepland ingezet kon worden. Daardoor moest het bedrijf toestellen huren.

TUI zette over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een onderliggend bedrijfsresultaat neer van 194 miljoen euro. Dat was 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 6 procent tot ruim 5 miljard euro. Het concern maakte in mei bekend dat het de eigen naam TUI in heel Europa als merk wil introduceren om beter te kunnen concurreren met andere reisaanbieders. Dat gebeurt eerst in Nederland, gevolgd door Frankrijk en België.

(BELGA)