Izegem gaststad voor Internationaal Schoenencongres

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Izegem is in november gaststad voor het achtste Internationaal Schoenencongres, de International Conference Shoes in History.

Dat meldt schepen voor Externe Relaties Kurt Himpe (N-VA). Het is voor de eerste keer dat het congres niet in het Tsjechische Zlín wordt georganiseerd.

Het Tsjechische Zlín is een partnerstad van Izegem. Niet toevallig, want net zoals Izegem is Zlín de nationale schoenenstad. De stad is vooral gekend voor het schoenenimperium Tomás Bata. Jaarlijks wordt er ook een internationaal schoenencongres georganiseerd, maar dat verliet nog nooit de stadspoorten van de Tsjechische industriestad.

Twee jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en tijdens een officieel bezoek aan de Tsjechische stad naar aanleiding van het Internationaal Zlin Filmfestival stelde ik aan de burgemeester en de directeur van het schoenenmuseum voor om de volgende editie van het Internationaal Schoenencongres naar Izegem te brengen”, zegt schepen Himpe. “Er was onmiddellijk een akkoord en de voorbereidingen konden opgestart worden.”

Het congres zal in november georganiseerd worden vanuit Eperon d’Or, het schoenenmuseum van Izegem. Thema wordt vakmanschap en duurzaamheid in historisch en actueel perspectief. “Dit zet ons ook internationaal op de kaart als schoenenstad. De voorbije jaren namen delegaties deel vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en zelfs Canada”, aldus Himpe.

“Door de deelname aan dergelijke internationale congressen slagen we erin verder te professionaliseren en contacten te leggen. We krijgen dit jaar de kans om dit congres in Izegem te organiseren en misschien is dit een stap naar nog nauwere contacten tussen het schoenenmuseum in Zlin en Eperon d’Or“, besluit Hilde Colpaert, conservator van het schoenenmuseum.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier