“Inzetten op kwaliteit”

Hannes Hosten

“Oostende heeft alles om een leuke eigentijdse shoppingstad te zijn. De voorbije jaren kwamen er ook heel wat goeie en trendy handelszaken onze stad versterken. In de centrumzone is de leegstand laag. In de omliggende straten ronduit hoog. Zowat één op de vijf handelszaken staat er leeg”, zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw.

“We maken ons niet alleen zorgen over de leegstand op zich, we zijn ook heel bezorgd over (het gebrek aan) kwaliteit van heel wat handelszaken die er wel zijn. Minstens zo belangrijk als de strijd tegen leegstand is de strijd voor kwaliteit. Er is algemeen een trend naar minder winkels. De overblijvende winkels moeten dus kwaliteit uitstralen. De ‘alles-voor-2-euro-winkels’, die we zelfs in de Kapellestraat terugvinden, zijn we liever kwijt dan rijk. Daar moet de stad wat ons betreft veel sterker op inzetten. Die winkels zijn bepalend voor de uitstraling en het imago van de stad.”

“Te veel ‘alles-voor-2-euro-winkels’

“De stad moet ook een eigen ‘handtekening’ hebben. Daarom moet er werk worden gemaakt van uniform straatmeubilair en herkenbare straten. Die handtekening moet het merk ‘Oostende, Koningin der Badsteden’ ondersteunen. Wie in ons stadscentrum komt, moet onmiddellijk zien en voelen dat hij of zij in Oostende is: de parel aan onze kust. Dat Oostende moet vanzelfsprekend kraaknet en goed onderhouden zijn. Ook daar moet het nog stukken beter.”

“Willen we minder leegstand, dan moeten we meer goede klanten lokken. Hoe je het draait of keert, die komen vaak met de wagen. Een eerlijk en efficiënt parkeerbeleid was één van de grote beloften voor deze legislatuur. Maar het stadsbestuur maakte ruim 4.000 parkeerplaatsen fors duurder. Verder kwam er niks van in huis. Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen en daarom pleiten we al jaren voor een ondergrondse parking onder de Verenigde-Natieslaan en om een verdieping boven de parking aan ‘t Bosje te bouwen. Dat zou pas echt een verschil maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier