Internationale conferentie wil netwerk tussen alle windmolenparken op de Noordzee

In zijn welkomstwoord wees staatssecretaris Tommelein nog eens op het belang van een Noordzeenetwerk. © ML
Redactie KW

De Beneluxlanden pleiten al 5 jaar voor een internationaal netwerk van alle windmolenparken van de 10 Noordzeelanden. De Noordzeeconferentie in Oostende brengt de realisatie nu in een stroomversnelling.

Als afsluiter van de Benelux Week van de energie kwamen overheden, investeerders en experts vrijdag samen met ca. 150 deelnemers in Oostende. In zijn welkomstwoord wees staatssecretaris Tommelein nog eens op het belang van zo’n Noordzeenetwerk en kantte hij zich uitdrukkelijk tegen de bouw van nieuwe kerncentrales.

In 2010 namen de Beneluxlanden het initiatief om een Noordzeenetwerk uit te bouwen tussen de vele offshore windmolenparken. Vijf jaar later werken 10 Noordzeelanden waaronder België nauw samen in het ontwikkelen van een ‘stopcontact’ op de Noordzee. Door dit project wordt het de grootste leverancier van hernieuwbare energie in Europa. De totale kostprijs voor dit stopcontact wordt op circa 30 miljard euro geschat. De besparing die het Noordzeenetwerk zou opleveren ligt rond 1,5 miljard euro per jaar omwille van minder productiekosten.

In haar slotwoord onderstreepte minister van energie Marie Christine Marghem dat het nu tijd is, om na de gedane studierondes in de voorbije jaren, de operationele invulling van het Noordzeenetwerk

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier