Internationale aandacht voor Roeselare als shoppingstad bij uitstek

Een Britse delegatie is momenteel op toer in Roeselare. © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De absolute top uit het retailwereldje is speciaal van Groot-Brittannië naar Roeselare afgezakt. Ze zien de Rodenbachstad als een belangrijk voorbeeld van hoe je als middelgrote stad het handelscentrum kan doen bloeien.

De delegatie is sinds maandagavond in Roeselare, dinsdag en woensdag trekken ze op onderzoek in de West-Vlaamse binnenstad. Hun missie: uitzoeken hoe Roeselare erin slaagt zich als winkelstad te profileren en de nodige shoppers weet aan te trekken. In tijden van e-commerce en dergelijke blijft Roeselare scoren als winkelstad. Zo krijgt Roeselare in topweken ruim honderdduizend bezoekers over de vloer. En alleen al het voorbij ejaar kwamen er 28 handelszaken bij in de stad.

Het gaat om een elfkoppige delegatie met daarbij onder meer retailgoeroe Bill Grimsey. Volgens hen is Roeselare hét model voor kleine centrumsteden van Groot-Brittannië en bij uitbreiding mogelijk ook voor andere Europese steden. Ze hopen dan ook een batterij innovatieve ideeën vanuit Roeselare mee te nemn naar Groot-Brittannië om ze traks daar in de prakijk te kunnen toepassen.

Een van de belangrijkste redenen waarom de Britse winkelexperten Roeselare als handleiding willen gebruiken voor andere Britse kleine centrumsteden is het feit dat de West-Vlaamse stad de lokale handel kennis laat maken met allerlei technologieën. Denk maar aan de Citie app, die de stad eind vorig jaar als eerste introduceerde. “Ik heb nog nooit een stad gezien die de wetenschappelijke aanbevelingen voor de retail zo goed toepast als Roeselare dat doet. Alle steden en gemeenten in het Verenigd Koninkrijk moeten zich klaarmaken voor de 21ste eeuw en kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Omarm de nieuwe technologie, dat is zeker een van de zaken die we mee naar huis zullen nemen”, aldus Bill Grimsey.

Handsfree shoppen

Tijdens de expeditie krijgen ze de laatste nieuwe shoppingconcepten van Roeselare te zien. Daarbij onder meer handsfree shopping. Een slimme nieuwigheid waardoor shoppers in Roeselare voortaan niet meer moeten sleuren met winkelzakken. De stad lanceert de app die ervoor zorgt dat je boodschappen van bij de lokale handelaar thuis geleverd worden. Niet door een pakjesdienst, maar door eigen inwoners die toevallig dezelfde route nemen en je pakje willen droppen – tegen een kleine vergoeding.

Daarnaast zorgt de stad vanaf 2017 voor kinderopvang voor de shoppende ouders. Verder komen er ook Shop & Go parkeerplaatsen voor de deur van diverse lokale handelaars. “Dat retailexperten uit het buitenland onze stad als een schoolvoorbeeld beschouwen is een grote eer. Roeselare kan niet concurreren met steden zoals Gent of Antwerpen, omdat we niet dezelfde netwerken, kennis en financiële middelen hebben. Maar op onze manier doen we het blijkbaar wel goed. Dat heeft veel te maken met ons allesomvattend plan, waarmee we over alle beleidsdomeinen heen aan hetzelfde doel werken: ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk is en blijft voor shoppers”, aldus Kris Declercq.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier