Rubriek Economie

Instrumentheek uit Kortrijk krijgt 5.000 euro van Delhaize Fonds

04/06/17 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:51

De vzw nam van het Delhaize Fonds een cheque van 5.000 euro in ontvangst en werd bekroond tot 'Buurtmaker'.

Instrumentheek uit Kortrijk krijgt 5.000 euro van Delhaize Fonds

Joachim Claeys, Virginie Goossens, Lotte Depauw, Roel Dekelver, Jelle Saint-Germain, Wim Comeyne, Judith Carbonez, Kelly Verbrugghe, Bram Regelbrugge. © JVGK

De Instrumentheek vzw, een initiatief van een groep enthousiaste vrienden, stelt gereedschap ter beschikking van iedereen die het nodig heeft. Het initiatief is door het Delhaize Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, uit de 40 laureaten van de editie van 2016 verkozen tot een van de zeven voorbeeldlaureaten, die allen strijden tegen verspilling en tegelijkertijd het samenleven in de buurt verbeteren.

Zaterdag 3 juni werd dit gevierd tijdens een buurtfeest. Alle bezoekers en leden konden er genieten van een hapje en een drankje. Het Delhaize Fonds overhandigde de vzw een cheque van 5.000 euro. Daarnaast kreeg de Instrumentheek ook de titel 'Buurtmaker' toegekend door de medewerkers van Delhaize, die ook hun stem mochten uitbrengen voor hun favoriete project.

"Met het 'Buurtmaker'-concept wil het Delhaize Fonds initiatieven zoals de Instrumentheek uit Kortrijk extra in de bloemetjes zetten en hen op een warme manier bedanken voor hun inspanningen. De Instrumentheek zet zich op haar eigen manier in tegen verspilling en zorgt ervoor dat nieuwkomers in de buurt hun eigen stekje kunnen bouwen of verbouwen. De vzw werkt op die manier mee aan een cohesie in de buurt. Dat is ook waar het Delhaize Fonds naar streeft", legt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize België, uit.

De Instrumentheek

In Kortrijk kwam een groep vrienden op het idee om een 'instrumentheek' uit te bouwen: een soort bibliotheek van gereedschap dat ter beschikking wordt gesteld van iedereen. Van betonmolens over hakselaars tot schroevendraaiers, er is voor elk wat wils. Het concept is eenvoudig: wie materiaal nodig heeft, betaalt 20 euro lidgeld per jaar of schenkt zelf materiaal dat hij of zij niet meer gebruikt aan de vzw. Vervolgens mag je als lid een jaar lang gratis materiaal ontlenen.

Met dit concept wil de vzw vermijden dat ieder afzonderlijk duur en vaak weinig gebruikt materiaal moet aankopen. Het initiatief toont heel concreet aan dat het mogelijk is om overconsumptie tegen te gaan zonder aan levenskwaliteit in te boeten en tegelijk het sociale contact te bevorderen. Het project kent al een groot succes, want de groep telt vandaag een honderdtal vaste leden.

"Dankzij de steun van het Delhaize Fonds kunnen we extra materiaal aankopen om onze leden nog beter ten dienst te staan", vertelt Jelle, een van de initiatiefnemers van de Instrumentheek, enthousiast.

(JVGK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!