Industrie en overheid willen meer economische groei op Noordzee

© BELGA
Redactie KW

De maritieme industrie, verenigd in de Flanders Maritime Cluster, de overheid en de academische wereld willen samen sterker inzetten op meer economische groei op de Noordzee.

De partners ondertekenden woensdag een memorandum van overeenkomst in Oostende in het kader van de conferentie North Sea Open Science. Het is de eerste keer dat de partners op die schaal een engagement aangaan rond economische en ecologische ontwikkelingen op de Noordzee, de zogenaamde Blue Growth.

Concrete resultaten

Op vandaag werken de partners al goed samen en worden ervaringen en expertise uitgewisseld, maar het memorandum moet ervoor zorgen dat dat ook leidt tot concrete resultaten. Het is de bedoeling op economisch vlak het maximum uit het potentieel van de Noordzee te halen, zonder daarbij de ecologische aspecten uit het oog te verliezen.

“De Noordzee is niet onuitputtelijk. We moeten dus slim omgaan met de ruimte”, aldus staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). “We moeten actief gaan samenwerken en onze doelstellingen realiseren.” Een voorbeeld daarvan zijn testinstallaties op zee, want er is een groeiende vraag vanuit de academische en industriële wereld om meetinstrumenten en materialen in echte zeecondities te testen. Dat moet ook kmo’s ten goede komen, die vaak niet de mogelijkheden hebben om op grote schaal innovaties te testen.

Offshore testen

Vlaanderen kondigde onlangs de bouw van een sleeptank en een golfbassin aan in Oostende, een investering van 30 miljoen euro, maar de installaties moeten ook offshore getest kunnen worden. In het Marien Ruimtelijk Plan is er nu al de mogelijkheid voorzien om testinstallaties uit te proberen op zee. De Backer is op dit moment bezig met een evaluatie van dat plan. “Dit samenwerkingsakkoord is het startschot voor een betere samenwerking tussen de overheid, de industrie en de wetenschappelijke partners. Samen zoeken we duurzame oplossingen voor industriële toepassingen, die het mariene milieu niet belasten maar ten goede komen. We kunnen niet allemaal op ons eiland naar oplossingen zoeken, een proactieve samenwerking kan ik dus alleen maar toejuichen”, aldus de staatssecretaris. Hij benadrukt dat deze ‘blauwe’ economie belangrijk is voor de Belgische economie, met maar liefst 40.000 jobs.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier