“Ik ben geen tv-mens en heb niet echt veel slaap nodig”

Redactie KW

Dat veel warme bakkers het amper nog uithouden in de stiel omdat ze het werk niet meester kunnen door de eeuwige zoektocht naar geschikt en gemotiveerd personeel? Dat probleem is Waregemnaar Peter Platteau vreemd, hij houdt er zelfs nog een café op na. “Maar mocht mijn 81-jarige vader Rudolf geen handje meer kunnen toesteken, kan ik ook in de moeilijkheden komen.”

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

Peter Platteau (52) is sinds 35 jaar warme bakker en acht jaar geleden nam bij café ‘t Leeuwke over. Nochtans kreunen horden collega’s onder de werkdruk in het bakkersatelier. “Mijn vader Rudolf mag dan al 81 zijn, hij komt nog dagelijks naar de bakkerij om te helpen. Bladerdeeg uitrollen. Ook chocolade gieten doet hij nog bijzonder graag”, vertelt Peter, die de zaak van zijn vader en grootvader René erfde.

Moderne apparatuur

De combinatie met het caféleven is volgens Peter Platteau een kwestie van planning en moderne apparatuur. “Boterkoeken, croissants en après-midis, die in deeg in de diepvries zitten, kunnen tot 72 uur de remrijskast in. Vervolgens kunnen die producten zo de oven in. Je hoeft dus niet dagelijks het hele productieproces te herhalen. In het café ontferm ik me over de bestellingen en op woensdag vul ik de koelkasten aan. Elke avond ga ik een aantal uren een handje toesteken achter de tapkraan. Ik ben geen tv-mens. Voor mij is het café ontspanning. Bovendien heb ik aan een uur of vier vijf slaap voldoende.”

“Alleen op zondag voel je nog echt als een collega met vakantie is”

Ook, zegt Peter, haalt de bakkerij niet meer de omzet van vroegere jaren en hoeft er dus minder gebakken te worden. “Alleen op zondag voel je het nog echt als een collega met vakantie is. Let er in een grootwarenhuis maar eens op hoeveel bakkersproducten er in de winkelkarren liggen. Ook onze broodronde is niet meer wat ze vroeger is geweest. In mijn jeugdjaren reden er drie wagens rond. Nu zijn mijn vrouw en ik er nog anderhalf uur per dag mee bezig, vooral uit respect voor klanten waar we al tientallen jaren mogen leveren.”

Geen opvolging

Hoewel het werk in de bakkerij op dit moment beheersbaar is, is Peter Platteau niet helemaal gerust in de toekomst. “De dag dag mijn vader niet meer kan helpen, kan ik ook in de problemen komen. Ik denk dat ik zou overwegen om het werk wat te verminderen, liever dan iemand te moeten aannemen.”

“Als het eens echt nodig is, kunnen we wel rekenen op de hulp van onze drie dochters Annelies (28), Isabelle (26) en Sophie (24) en de schoonzonen, maar niet op permanente basis. Allemaal zijn ze een andere richting uitgegaan en niemand heeft de ambitie om de bakkerij over te nemen. Je kunt hen niet verplichten. Trouwens, in de toekomst zullen de meeste warme bakkers het volgens mij moeten afleggen tegen een paar industriële bakkerijen, die in grote regio’s meerdere winkels openen.”

Wie nog op zelfstandige basis de bakkersstiel wil bedrijven maar van nul moet beginnen, heeft volgens de Waregemse bakker nog weinig kans op slagen. “Financieel is het niet meer haalbaar. Je moet een startkapitaal van 250 à 300.000 euro kunnen samenbrengen voor de realisatie van een atelier en een winkel. Maar banken schrijven tegenwoordig liever leningen uit voor reizen dan voor wie een eigen zaak wil starten.”