‘Ieperse katjes’ voor het eerst geëxporteerd naar Japan

© TP
Redactie KW

Ieperse chocoladekatjes worden straks als duur Valentijnsgeschenk verkocht in Japan, mét info over de middeleeuwse legende én een ‘golden ticket’ voor de Kattenstoet van 2018.

“Een Japans aankoopbureau benaderde ons begin dit jaar in hun zoektocht naar authentieke Belgische chocoladeproducten met een verhaal”, vertellen Raf en Nathalie Craenhals, uitbaters van Lady C & Sons aan de Neermarkt. “Japanners zijn gek van katten en vooral van de combinatie tussen chocolade en katjes. In het kader van de Kattenstoet in 2015 brachten we de ‘Ieperse katjes’ op de markt en er was al meteen interesse van Japanse toeristen, die met duizenden de stoet bijwoonden.”

Het is een stukje Ieper dat eens niet met het oorlogsverleden te maken heeft

Op kattenwoensdag werden sinds de middeleeuwen katjes uit de Belforttoren geworpen als verdelgingsmiddel. De katten waren destijds uitgezet om de muizen op te eten, die aangetrokken waren door de Engelse wol in de Lakenhalle. “Die legende staat ook in elke doos uitgelegd in vier talen. Het is een stukje Ieper dat eens niet met het oorlogsverleden te maken heeft.”

Luxeproduct

De katjes worden verkocht als romantische delicatesse. “In Japan worden gedurende twee dagen cadeautjes gegeven tussen geliefden: meisjes aan jongens op Valentijn en jongens aan meisjes op White day. Katjes zijn blijkbaar een gebruikelijk cadeau. Voor een doos van vijftien katjes in vier smaken betaal je in Japan 7.338 yen, dat is om en bij de 55 euro. Daar schrokken wij van, want de prijs in onze winkel bedraagt 12,75 euro. Er komt natuurlijk een deel transport-, bewaar- en verpakkingskosten bij, maar Belgische chocolade aan de andere kant van de wereld blijft een luxeproduct.”

Er werden voorlopig 500 tot 10.000 dozen besteld. “We hopen ook Ieper en de komende Kattenstoet in de kijker te zetten. In een van de dozen stoppen we daarom een golden ticket, waarmee de winnaar een dag onze gast zal zijn tijdens de stoet van 2018 en met ons een bezoek brengt aan de productie.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier