Houtimport Lagae in Kortrijk maakt plaats voor studenten

Redactie KW

Houtimport Lagae, de vroegere houthandel Lagae, verlaat binnenkort de Graaf Karel de Goedelaan en verhuist naar Moeskroen. Hogeschool Howest kocht de site van 2 hectare. Intussen heeft hogeschool Howest al een flink stuk van de omgeving rond het Magdalenapark in zijn bezit. Samen met UGent bouwen ze er aan een nieuw stadsdeel voor studenten. ‘t Hoge is niet langer de enige studentenbuurt van Kortrijk.

Eind 2008 nam Bruno Geldof (44) Houthandel Lagae over van de familie Lagae. “Tot voor twee jaar waren we een lokale houthandel”, zegt hij. “Toen zakenpartner Joost Ghyssel (49) er op 1 januari 2015 bij kwam, hebben we samen het roer omgegooid en zijn we voorraadhoudende houtimporteur geworden. We verkopen dus niet meer aan schrijnwerkers, tuinaanleggers, interieurbedrijven of particulieren. Onze klanten zijn nu houthandels en de grootindustrie.”

Klantenbestand uitgebreid

Joost woont in Aalbeke en is getrouwd met Veerle Ferlin. Hij is al 25 jaar actief in de houtimportbranche. Bruno is geboren en getogen in Wevelgem. Ook hij werkt al 20 jaar in de houtbranche. Hij runt al heel zijn beroepsleven houtbedrijven, eerst in de omgeving van Parijs en daarna kwam hij terug naar onze streek. Hij is getrouwd met Ines Valcke, die van bij de overname meewerkte op financieel en administratief vlak. Ze is bij Houtimport Lagae financieel beheerder en accountant en is verantwoordelijk voor de personeelszaken. Er werken met de drie directieleden inbegrepen twaalf mensen in het bedrijf waar een heel familiale sfeer hangt. Interimbedrijven zorgen voor extra werknemers tijdens de topmaanden. Door de omschakeling naar houtimport zijn de klanten internationaler. “Vroeger leverden we in België en een deel van Frankrijk, maar nu hebben we klanten in alle ons omringende landen.”

Moeskroen

De Graaf Karel de Goedelaan was vroeger een ambachtelijke straat, maar door uitbreiding door de stad en het wegtrekken van bedrijven, zoals Despriet, was Houtimport Lagae de laatst overblijvende handelsstructuur in de laan. “Toen ik het bedrijf in 2008 overnam, waren we nog met drie bedrijven, maar stilletjesaan is iedereen weggetrokken”, stelt Bruno.

“We zochten eerst in het Kortrijkse naar beschikbare gronden om onze uitbreidingsplannen te vervolmaken. Die vonden we hier niet en dus trekken we naar een site in Moeskroen, die ook dicht bij de grote verkeersaders zit. Daar bood zich een opportuniteit aan in een bestaand gebouw dat beantwoordt aan onze noden van opslag en beschikbare terreinen. Onze grondoppervlakte zal verdubbelen en de beschikbare gebouwen zullen we verdrievoudigen.” Houtimport Lagae is nu volop bezig met het inrichten en renoveren van de site. “We zijn er intens mee bezig en maken ons sterk dat het zal lukken”, aldus Bruno.

Parkeerplaatsen

Voor de verhuizing van Houtimport Lagae speelden twee factoren mee. “Wij zijn in zeer sterke ontwikkeling. Daardoor werd de huidige site van 2 hectare ontoereikend. Als voorraadhoudende houtimporteur hebben we veel ruimte nodig. Bovendien was er al vele jaren een masterplan voor Kortrijk Weide uitgetekend en waren er plannen met onze gronden die tot aan de spoorwegberm lopen”, aldus Joost. “Recentelijk kwam de vraag van Howest die interesse had in onze site, waardoor de hogeschool aansluiting vindt op hun gebouw op Kortrijk Weide.”

“We verlaten de site eind 2017”

De verkoop aan Howest gebeurde al midden 2016. “De samenwerking verloopt uiterst positief en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Alle afwijkingen gebeuren in functie van hun noden en onze beschikbaarheid van gronden. Voor het creëren van hun parkeerplaatsen hebben wij nu al plaats gemaakt op een deel van de gronden. Wij verlaten de site eind 2017.”

Voor houtimport Lagae brengt de verhuizing de verdere ontwikkeling in een stroomversnelling. “We breiden zowel uit in terreinen als in gebouwen. Alle werknemers verhuizen mee. Iedereen besefte dat we de muren hier tot het uiterste aan het duwen waren en heeft onze plannen enthousiast onthaald. We gaan dan ook naar een totaal vernieuwde omgeving in een gebouw dat meer aangepast is aan de noden van het bedrijf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier