Hotelier niet blij met herschikking Meifoor: wie wil nu boven een draaimolen slapen?

Redactie KW

De uitbater van het viersterrenhotel Parkhotel is niet te spreken over twee kermisattracties die vlak voor zijn hotel staan.

Door de werken op ‘t Zand staan dit jaar ook enkele foorkramers langs de Vrijdagmarkt, waar vroeger enkel bomen stonden. “De stad moet toch zelf beseffen dat dit geen oplossing is? Mijn hotel is nog amper zichtbaar. En er zijn nu al mensen die hun kamer opzeggen als ze zien dat ze vlak boven een kermisattractie moeten slapen“, zucht Emmanuel Strubbe. “Het zal éénmalig zijn”, reageert schepen Hilde Decleer (CD&V)

Zaakvoerder Emmanuel Strubbe is duidelijk ‘not amused’ over de beslissing van het stadsbestuur om de komende drie weken enkele kermisattracties neer te poten langs de Vrijdagmarkt. Door de werken op ‘t Zand verkleinde de oppervlakte op het plein aanzienlijk voor de traditionele Brugse Meifoor. Enkele foorkramers konden verhuizen naar het Koning Albert I-park en het Beursplein, maar ook daar was dus niet voldoende plaats voor iedereen. “Dus beslissen ze maar om de overschot vlak voor mijn hotel te zetten. Onaanvaardbaar”, vindt Emmanuel Strubbe van het Parkhotel. “Overleg met het stadsbestuur leverde niks op. Ja, de burgemeester vertelde mij dat hij naar een oplossing ging zoeken. Die is er dus niet gekomen. Ze kunnen nergens anders staan, maar vlak voor mijn hotel mag dus wel. Dit kost me heel wat klanten. En dan te weten dat dit allemaal gebeurde zonder enig overleg. Het lijkt erop dat mijn gasten de komende weken constant zullen moeten luisteren naar de Samsonrock en ‘Oya Lélé’ van K3. Er zijn al klanten die afgehaakt hebben om die reden.”

Het lijkt erop dat mijn gasten de komende weken constant zullen moeten luisteren naar de Samsonrock en ‘Oya Lélé’ van K3

“Natuurlijk weten we dat er bepaalde consequenties zijn aan onze locatie vlak in het stadscentrum”, gaat Emmanuel Strubbe verder. “Begrijp me niet verkeerd: ik heb absoluut niks tegen de foorkramers of de Meifoor op zich. Integendeel, ik ben er mee opgegroeid. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Vroeger was er nog een duidelijke afscheiding en was het voor onze klanten zelfs leuk om vlakbij een kermis te hebben. Maar nu? Zeg nu zelf: wie wil nu vlak boven een schietkraam en draaimolen slapen. Naast de lawaaihinder, is het uitzicht ook verschrikkelijk. Mensen die in de bar iets zitten te drinken, kijken op de achterkant van een attractie. En de zichtbaarheid van het hotel is al volledig weg. We zitten precies volledig verstopt.”

Eenzelfde verhaal horen we bij immokantoor La Clé, vlak naast het Parkhotel. “Het betaalloket staat zo’n anderhalve meter van de inkom van mijn zaak. Wie passeert, ziet helemaal niks meer van het kantoor want de draaimolen neemt al het zicht weg. Dit kan echt niet. Het kraam staat zo goed als in mijn vitrine”, zegt zaakvoerder Koen Demeyere.

“Het is de moeilijkste Meifoor sinds vijftien jaar”, reageert schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). “De werken op ‘t Zand leggen er een enorme druk op. De markt- en foorverantwoordelijke heeft zijn best gedaan om de Meifoor zo goed mogelijk te plaatsen door uitbreiding in het Park en alle mogelijke plaatsen op ‘t Zand te gebruiken. Als er enige hinder zou zijn, kan ik de uitbaters troosten: het zal éénmalig zijn. Onmiddellijk na de Meifoor wordt de Beurshal gesloopt en komt er asfalt. De Meifoor zal volgend jaar voor een groot deel daar kunnen staan.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier