Horeca-uitbaters op de Markt in Brugge sleuren concurrenten voor de rechter

Redactie KW

Acht horeca-uitbaters op de Brugse Markt bundelen de krachten en zetten juridische stappen tegen twee restaurant die klanten ronselen voor hun zaak.

Het reglement verbiedt dergelijke praktijken en de initiatiefnemers vrezen imagoschade voor de Markt. Straffer nog: ze spreken van oneerlijke concurrentie en willen via de rechtbank een dwangsom van 1.000 euro laten opleggen pér overtreding. “Als we niks ondernemen, wordt het een circus. Het is hier geen Spaanse boulevard.”

“Wij worden er volledig gek van. Anders kan je het niet verwoorden. Dit is pure broodroof. Als we niks ondernemen, loopt het volledig uit de hand.” Voor Nancy Vermeesch is de maat meer dan vol. De vrouw baat op de Brugse Markt twee horecazaken uit en moet al enkele jaren lijdzaam toezien hoe enkele ‘collega’s’ haar dagelijks klanten afsnoepen door het spel niet volgens de regels te spelen. Het grote probleem situeert zich bij het zogeheten ‘ronselen’ van klanten. Simpel gezegd verwijt het achttal hun buren dat ze toeristen aanspreken en hun zaak (proberen) binnenlokken. “Och, het gebeurt niet zelden dat ze volk dat op de kaart staat te kijken bij de arm nemen en zo binnensleuren”, zeggen de initiatiefnemers. Met ‘ze’ wordt het personeel van Le Panier d’or en La Brugeoise bedoeld. Daar willen ze echter niet reageren op de beschuldigingen. “Aan die show doen wij niet mee”, klinkt het eensgezind.

Op den duur leek het hier wel een Spaanse boulevard met proppers

Het lokken en aanspreken van toeristen is in Brugge al enkele jaren strikt verboden. “Net om te garanderen dat bezoekers van onze stad in alle rust kunnen rondlopen en kiezen waar ze gaan eten”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Het nieuwe reglement kwam er nadat in het verleden sprake was van garçons die tot ver over het plein toeristen probeerden overtuigen om toch maar de Zeeuwse mosselen of Belgische frietjes in hun zaak te komen eten en niet bij de buren. “Op den duur leek het hier wel een Spaanse boulevard met proppers. Er is een reden waarom het stadsbestuur toen heeft ingegrepen. De laatste weken loopt het bij ‘die twee’ echter weer de spuigaten uit”, vult Irma Defevere van restaurant Carré aan. Haar zaak ligt net naast het geviseerde duo. Onderling spreken met haar buren doet ze al lang niet meer. Nancy Vermeesch treedt haar collega bij. “Als er maar in twee zaken volk zit op het terras en je wéét dat het komt omdat ze ronselen, dan is dat om zot van te komen. We moeten er alles aan doen om het goede imago van de Markt te vrijwaren. Voor zover die er nog is, want we hebben het al zo moeilijk. Toeristen scheren alle zaken op het plein over een en dezelfde kam.”

Met een kleine GAS-boete straf je de overtreders niet

Als de politie een overtreding vaststelt, riskeer je als uitbater nu al een GAS-boete tot 250 euro. “Niet voldoende”, vinden de uitbaters. Ze namen een advocaat onder de arm en willen via de rechtbank een dwangsom laten opleggen van 1.000 euro per keer dat er een inbreuk wordt vastgesteld. Dat het geen loze woorden zijn, bewezen ze twee jaar geleden al. Toen legde de rechtbank van Koophandel la Brugeoise al een dwangsom op als ze zouden blijven ronselen. Hetzelfde willen ze nu bereiken bij Le Panier d’or. “Met een kleine GAS-boete straf je de overtreders niet. Dat weegt niet op tegen de winst. Bovendien controleert de stad veel te weinig”, zegt raadsman Hans Neirynck.

Burgemeester Renaat Landuyt countert die kritiek. “Onze doelstelling is niet om boetes uit te schrijven. Wél om het ronselen te vermijden. Dat is het belangrijkste. Er zijn wel degelijk controles. Al onze agenten weten dat het niet mag en houden een oogje in het zeil. Het kan niet de bedoeling zijn om de Markt om die reden consequent vol politie te plaatsen”, aldus Landuyt.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier