Honingbedrijf Meli uit Veurne bestaat negentig jaar

Guy, Robert en Roland Florizoone in de Meli in Veurne © GUS
Redactie KW

Het Veurnse honingbedrijf Meli zet zijn feesthoed op, want precies negentig jaar geleden verkocht Alberic Florizoone zijn eerste potjes honing.

Vandaag is Meli een wereldspeler die jaarlijks 9.000 ton honing produceert. Recent opende het een nieuwe opslagruimte van bijna een halve hectare. De familie Florizoone heeft tot op vandaag de touwtjes stevig in handen. Honing was een luxeproduct toen Alberic Florizoone een tiener was. Zijn familie was vooral actief in de graanhandel. “Ons pa was imker als hobby, net zoals zijn vader en diens vader. Al snel zag hij in dat product een markt en zo begon het honingverhaal van onze familie. Papa was toen achttien jaar”, vertelt zoon Roland.

Alberic was met vijftien thuis dus veel studeermogelijkheden kreeg hij niet. “Dat was niet nodig, want het ondernemerschap zat duidelijk in zijn genen. Maandag postte hij flyers dat hij woensdag honing verkocht op de markt in Veurne. Hij legde uit van waar de honing kwam en het publiek luisterde geboeid. De honing werd gesmaakt en de twee korven die hij had gekocht, bleken al snel niet meer voldoende. In Adinkerke kocht hij een stuk grond. Zijn vader leende hem 2.500 euro maar hij betaalde alles netjes terug”, klinkt het.

Om het publiek te lokken, opende hij bij zijn honingbedrijf een cafetaria. Hij liet dieren overkomen en bouwde attracties en zo ontstond Meli-park. De honingproductie bleef al die tijd doorgaan. Onze pa kreeg het publiek op zijn hand toen hij zijn glazen bijenkast bovenhaalde. Daarin zag je de koningin met al haar werksters. Hij liet zich ook steken door een bij om aan te tonen dat de dieren niet zo gevaarlijk waren. Niet alleen in het Meli-park was de honing verkrijgbaar. Met één handelaar per gemeente sloot hij een exclusiviteitscontract.”

(GUS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 9 oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier