Honderden arbeiders moeten vanaf juni opnieuw gaan stempelen bij CNH in Zedelgem

Redactie KW

Nochtans verzekerde de directie dat niemand zou moeten stempelen voor het bouwverlof.

De werknemers van Case New Holland zijn ondertussen weer drie weken aan het werk, na een stempelperiode van zes weken. Maar meteen is er slecht nieuws. “Ondertussen weten we dat de arbeiders van de afdeling Balenpersen helaas opnieuw moeten stempelen vanaf 17 juni. Terwijl er eerst gezegd werd dat er niemand meer zou moeten stempelen voor het bouwverlof in juli. Die mensen zullen dus thuis zijn tot 28 augustus”, begint Geert Blieck, hoofdafgevaardigde ACV-Metea. “Stempelen betekent een verlies aan loon, verlies aan maaltijdcheques, meer belastingen betalen… Kortom: er zijn geen voordelen aan.”

Minder maaidorsers

Over het lot van de arbeiders op de afdeling Maaidorsers is er nog geen uitsluitsel. “Ik verwacht dat we meer zullen weten eind februari. De directie is nu de moeilijke oefening aan het maken om te bekijken hoeveel we moeten produceren per dag om optimaal onze bestellingen af te werken.”

“In een normaal regime worden 14 maaidorsers gebouwd per dag, wellicht zal dit naar een regime van 9 à 10 per dag gaan. Minder maaidorsers bouwen betekent ook dat we dat met minder personeel moeten doen. Mogelijk zal dit vooral te voelen zijn bij de tijdelijke contracten die eind april vervallen. Maar het kan ook dat de arbeiders van de afdeling Maaidorsers zullen moeten stempelen. Niets is momenteel nog zeker.”

Nog meer schrik

De sluiting van het Zedelgemse metaalbedrijf Wema doet geen goed aan de gemoedstoestand van het CNH-personeel. “De angst leeft en de toekomst ziet er niet goed uit. Het is normaal dat mensen schrik hebben om hun job te verliezen”, aldus Geert Blieck. “Vooral de ongerustheid bij de kleine 200 mensen met een tijdelijk contract dat eind april vervalt, is groot. Het ziet er niet goed uit voor hen. Maar ook het vast personeel is ongerust. De markt verbetert niet en het ziet er niet naar uit dat dat snel zal gebeuren”

(BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier