Hommeles tussen Bombardier en NMBS over miljardenbestelling

Redactie KW

De zenuwen rond de megabestelling van de NMBS, meer dan duizend rijtuigen ter waarde van 3 miljard euro, staan steeds strakker gespannen.

Het Brugse Bombardier, samen met Alstom de enige overgebleven kandidaat, is zwaar aan het lobbyen. Maar de NMBS kaatst de bal terug en zegt te wachten op een concreet prijsvoorstel van het Canadese concern.

Ontbijtvergadering met politici

De Standaard bracht woensdag uit dat Bombardier politici van verschillende partijen eind april heeft samengebracht voor een ontbijtvergadering over de toekomst van de treinbouwer. De Brugse vestiging van Bombardier is zonder de megabestelling van de NMBS niet levensvatbaar. Ten laatste in juni moet er een overeenkomst gesloten worden over een intentiebrief waarmee de bestelling bevestigd wordt, was de boodschap.

De NMBS kaatst de bal echter terug. Topman Jo Cornu kroop dinsdag in zijn pen om zijn beklag te doen bij de verantwoordelijke voor Bombardier in de Benelux. “Ik kan er begrip voor opbrengen dat uw onderneming intensief lobbyt, maar ik ben van oordeel dat uw onderneming zich dan ook minstens evenveel moeite mag getroosten om aan de NMBS een concreet voorstel te bezorgen op basis waarvan daadwerkelijk over een prijs kan worden onderhandeld”, staat in de brief, die woensdag bij verschillende media belandde.

Vraag om meer concrete offerte nog onbeantwoord gebleven

Cornu klaagt dat hij lang moest wachten op een indicatieve offerte, en dat zijn vraag om een meer concrete offerte op basis van verschillende scenario’s nog onbeantwoord is gebleven. “In het belang van de NMBS kan ik geenszins tolereren dat we, door de lobbying die u voert, terechtkomen in een situatie waarin een ernstig prijsvoorstel uitblijft en we verplicht worden om op de valreep een dergelijk contract te sluiten zonder eerst ernstig over de financiële voorwaarden te hebben kunnen onderhandelen.”

“Prijs is sine qua non”

Tot slot wijst Cornu er fijntjes op dat de NMBS de onderhandelingen met de enige kandidaat kan stopzetten “als de NMBS zou vaststellen dat de onderhandelingen niet (kunnen) leiden tot voorwaarden die op een voldoende manier antwoorden aan de financiële, technische en andere noden van de NMBS.” De prijs is “vanzelfsprekend een conditio sine qua non voor het sluiten van het contract”, dixit de NMBS-topman.

Bij Bombardier in Brugge kon niemand bereikt worden voor een reactie.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier