Hoe sterk is de eenzame marktkramer in de ijzige koude van Klemskerke?

Redactie KW

Eén plein, één marktkramer, en dan maar wachten op de klanten die de winterkou willen trotseren. Wij schudden de verkleumde hand van Jozef Doece in Klemskerke.

De volhouder wint, zo moet Jozef Doece hebben gedacht. Ook al is het winter, toch zet hij zijn groenten- en fruitkraam uit op het Kennedyplein in Vosseslag. Hij is de enige handelaar van de dag. “Ik doe dit voor de klanten als service”, legt hij uit. “En ja, ik verdien heel weinig, maar ik heb een abonnement en dus kom ik hier staan, winter zomer.”

Het is een beetje een grappig gezicht, zo helemaal alleen, maar daar maalt hij niet om. “Eenzaam is het niet echt, ik heb een vaste compagnon, Roger. Hij komt mij gezelschap houden.” Roger is net even naar de winkel in De Haan. Jozef komt uit Oostende en had vroeger een landbouwbedrijf, later ging hij mee ‘de markten doen’. Nu staat hij al veertien jaar met zijn eigen kraam en rijdt rond in heel Vlaanderen. Hij is voorzien op de winter met warme sokken en zelfs startkabels zitten er in zijn assortiment.

Zijn suggestie: “De gemeente zou een beetje promotie kunnen maken in de gemeentelijke infobrochure. Misschien komen er dan meer klanten en dus ook meer marktkramers,” denkt hij. Jozef heeft niettemin goede vooruitzichten. “In april komt er een tweede kraam bij. Dan sta ik hier niet meer alleen.”

(AV – Foto AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier