Historische krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt, groei komt in gevaar

© BELGA
Redactie KW

In West-Vlaanderen zijn er per vacature 1,7 werklozen. Nooit was de spanning op de arbeidsmarkt er zo groot. Dat zegt Voka West-Vlaanderen. “De krapte op de arbeidsmarkt is van die mate dat de groei in gevaar begint te komen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van de West-Vlaamse werkgeversorganisatie.

Vlaanderen worstelt met een krappe arbeidsmarkt. Een derde van de van de vacatures bij de VDAB raakte het afgelopen jaar niet ingevuld. In West-Vlaanderen is de situatie het nijpendst. Bedrijven ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden.

Dat uit zich in de cijfers. In november waren er in West-Vlaanderen 1,7 werklozen per vacature, in Vlaanderen bedraagt dat cijfer 2,9. “Twee jaar eerder waren er nog 4,3 werklozen per vacature in West-Vlaanderen, tegen 5,6 in heel Vlaanderen”, aldus Mons. De werkloosheidsgraad is er intussen gezakt naar 5,2 procent. In Roeselare zelfs naar 4,6 procent.

De provincie schreeuwt om personeel. “De situatie neemt dramatische proporties aan. Het is het probleem nummer één voor onze bedrijven. Zelfs in die mate dat de groei wordt belemmerd doordat bedrijven geen mensen meer vinden”.

Bedrijven gaan al een tijd in Frankrijk zoeken achter personeel. “De realiteit is dat op veel bedrijvenparkings er meer Franse nummerplaten dan Belgische te vinden zijn“, zegt Mons.

De organisatie bepleit een verdere activering van werkzoekenden en werklozen. “Werknemers uit Wallonië aantrekken is veel moeilijker. Blijkbaar is de taalbarrière daar hoger dan voor de Fransen. Maar we moeten een kat een kat noemen. De werkloosheidsuitkeringen in Frankrijk zijn niet van die aard dat ze mensen motiveren om thuis te blijven“.

Bedrijven proberen via onder meer coachingsprojecten en de individuele beroepsopleiding mensen die niet aan de arbeidsmarkt deelnemen aan boord te krijgen. “We geven bedrijven ook het advies om niet meer naar die ene witte raaf te zoeken. Wees tevreden met bepaalde kwalificaties en kijk vooral naar attitude.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier