HIB-label voor bakkerij Luka in Marke

Karolien Ramon en Ludovic Catteeuw van bakkerij Luka. © EDB
Redactie KW

Op zaterdag 16 juli mochten Ludovic Catteeuw (35) en Karolien Ramon (37) van Bakkerij Luka in de Markekerkstraat het HIB-label in ontvangst nemen, Handmade In Belgium.

Unizo reikte op zaterdag 16 juli het HIB-label uit aan Bakkerij Luka. Enkel ondernemers die aan strikte criteria voldoen, komen in aanmerking om dit authenticiteitslabel te ontvangen. De ambachtelijke ondernemer moet zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag maximum 20 werknemers in dienst hebben en zijn producten moeten minimum 50% handgemaakt zijn.

Ludovic Catteeuw volgde een bakkersopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge en schoolde zich vanaf zijn 16de bij met een leercontract. Hij kwam uit Menen en zijn vrouw Karolien Ramon, die ergotherapeute was kwam uit Wervik. Ze reageerden op een advertentie van de bakkerij in Marke die over te nemen was wegens pensioen. “Het was een sprong in het duister. We kenden Marke niet maar vestigden ons hier – dag op dag 11 jaar geleden met onze bakkerij-banketbakkerij Luka, een samenvoegsel van de eerste twee letters van onze voornamen.”

Friet met mayonaise

Ongeveer 80 % van alle werk is handenarbeid. “In de bakkerij werken we met 100 % boter in onze producten”, stelt Ludovic. “Verder kiezen we de beste grondstoffen uit zodat de broden van optimale kwaliteit zijn.” Ludovic begint bij het bakken altijd met witte bloem, en mengt zelf met andere bloemsoorten en zaden. Hij zorgt zo voor een uniek assortiment broden. Zo lanceerde Bakkerij Luka bij de uitreiking van het HIB-label een muesli-broodje.

Voor Ludovic en Karolien betekent het ontvangen van het HIB-label een erkenning voor hun vele handwerk in hun volkse bakkerij, waar vele mensen naartoe komen voor het grote assortiment. Ludovic probeert graag nieuw snoepgoed uit, bakt soms wafeltjes en pannenkoeken, of pakt uit met originele taartjes. Zo kan je er lekkere macarons kopen en appeltaartjes in de vorm van een bakje friet met mayonaise.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier