Heuvellandse wijnboeren lanceren het Vintje

Michel Dehem (Wijnhoeve D'Hellekapelle), Martin Bacquart (Entre-deux-monts) en José Lemahieu (hoofdverantwoordelijke wijnopleiding Ter Groene Poorte) met het Vintje, een likeur met toetsen vanille en exotisch fruit. (Foto EF)
Redactie KW

Wijnhoeve D’Hellekapelle heeft het label ‘100% West-Vlaams’ gehaald. Wijnboer Michel Dehem organiseert samen met de andere lokale wijngaarden de jaarlijkse Heuvellandse wijnfeesten. En de Heuvellandse wijnboeren pakken uit met het Vintje: een likeur met toetsen van vanille en exotisch fruit.

Michel Dehem (58) baat samen met zijn vrouw Carine Suffis (57) Wijnhoeve D’Hellekapelle in de Dikkebusstraat in Loker uit. Vijf jaar geleden brachten ze hun eerste wijn op de markt. Maar naast de wijn zetten ze ook in op toerisme: ze toverden een oude brouwerij om tot een B&B met vijf kamers en van de oude stallen maakten ze drie vakantiewoningen.

Michel en Carine hebben drie kinderen: Jeremy (33), Judith (27) en Benjamin (23). Jeremy is zaakvoerder van restaurant De Kauwackers in Nieuwkerke, Judith werkt in een benzinestation in Ploegsteert en Benjamin werkt bij zijn ouders en zijn broer.

Latere rijping

“Vijf jaar geleden volgde ik samen met mijn vrouw een opleiding van twee jaar om wijnbouwer te worden”, vertelt Michel.

Via een buurtwinkel in Heuvelland kwamen ze in contact met POM West-Vlaanderen en met de werking van ‘100% West-Vlaams’.

“De winkeluitbaatster van de Polka in Kemmel wou onze wijn toevoegen aan een mand met erkende streekproducten. Wij zaten daar nog niet bij en via de Polka nam POM West-Vlaanderen contact op met ons. De officiële erkenning van het label ‘100 % West-Vlaams’ volgde ongeveer een maand geleden. Een goeie zaak voor ons, want het zorgt voor meer verkoop.”

“Het halen van het label 100 procent West-Vlaams is een goeie zaak: het zorgt voor meer verkoop”

Het nieuwe wijnseizoen komt stilaan op gang. “De voorbije twee jaren waren top. Dit jaar verwacht ik een latere rijping. We kenden een zachte, maar lange winter met de laatste maanden nog een aantal vriesdagen. Het is koffiedik kijken of het dit jaar opnieuw een topjaar wordt.”

10.000 flessen in 2020

“Nu zijn we klaar met snoeien en is het belangrijk om de velden te onderhouden. Dat betekent onkruid wieden en twee tot drie keer per maand sproeien en het gras maaien. We gebruiken zo weinig mogelijk herbiciden. In oktober beginnen we met plukken. We hebben 3.000 wijnstokken, de pluk duurt een week. De volgende stap is het maken van de wijn.”

Natuurproduct

Volgens Michel zit de Heuvellandse en bij uitbreiding de Belgische wijn in de lift. “De wijn op de Heuvellandse velden is een echt natuurproduct. Sinds 2005 is Heuvelland een erkend wijngebied, met twee professionele wijnbouwers: Entre-deux-monts en Monteberg. De rest doet het in bijberoep. Al zal het van mij binnenkort ook mijn hoofdberoep worden. In 2020 ben ik 60 en wil ik me nog enkel met de wijn bezighouden. We kochten ook een extra hectare, waardoor we binnen twee jaar 10.000 flessen per jaar zullen produceren. Nu zijn dat er 4.000, voornamelijk voor een Belgische afzetmarkt. Het gebied ligt net als ons ander domein tussen Loker en Dranouter, vlakbij onze hoeve. Volgend jaar willen we de productie starten. Daarna rijpen we de wijn nog een jaar op houten vaten, want dat zorgt voor een meer kwalitatieve wijn. De druiven zijn de rode pinot noir en de witte chardonnay. Mijn favoriete wijn is de rode pinot noir. Met onze chardonnay wonnen we twee jaar geleden een prijs in Ter Groene Poorte in Brugge voor beste Belgische wijn.”

Opendeurdag

De Heuvellandse wijnbouwers verenigden zich in vzw Vintage. Vorig jaar kwam het Vintje op de markt: een digestief met toetsen van exotisch fruit en vanille. “Ondertussen zijn er een 17-tal wijnbouwers. Het proces van de productie van het Vintje gaat als volgt: eerst gaan we de geplukte druiven persen, waarna we ze enkele dagen laten gisten. Daarna worden ze gedistilleerd Het alcoholgehalte bedraagt op dat moment 60 à 70 graden. We rijpen het likeur meer dan een jaar op houten vaten, waardoor het gehalte naar 40 graden zakt. Vintje spreek je uit zoals het West-Vlaams voor een kleine man. Het verwijst naar het Franse vin en naar vzw Vintage. Dankzij POM West-Vlaanderen is dit product erkend als 100 procent West-Vlaams.”

Naast het Vintje organiseert Vintage ook de jaarlijkse open wijngaardfeesten. “Deze Heuvellandse wijnfeesten zijn dit jaar op 19 en 20 mei. De eerste dag is er onder andere degustatie van wijnen, die vindt plaats op ons domein. De dag erop zetten enkele wijngaarden hun poorten open en is er een rondleiding voor de wijnliefhebbers”, aldus Michel Dehem van Wijnhoeve D’Hellekapelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier