Heuvellandse boeren ongerust over stikstofrichtlijn

Redactie KW

Voormalig schepen van Landbouw Geert Vandewynckel (Heuvelland) merkte op dat verschillende landbouwers in de gemeente ongerust zijn over een brief die ze gekregen hebben van het Agentschap Natuur en Bos over de Programmatische aanpak stikstofdeposities (PAS).

In april keurde de vorige Vlaamse regering de doelstellingen goed die nodig zijn om Europees beschermde dierenhabitats en -soorten in een speciale beschermingszone (SBZ) duurzaam te beschermen. Voor elke SBZ ligt nu vast hoeveel habitatoppervlakte en welke populatiegrootte per soort er nodig is en welke de vereiste kwaliteit of welke de vereiste milieuomstandigheden zijn om de gunstige staat van instandhouding voor die gebieden te garanderen.


Elke vergunningplichtige activiteit die een mogelijk betekenisvolle aantasting veroorzaakt van de voor een bepaalde SBZ relevante Europees beschermde habitats of soorten, dus ook de landbouw, moet een passende beoordeling voorleggen bij de vergunningaanvraag. Vooral voor veebedrijven is dat een probleem. Door vermesting overschrijden veel bedrijven de richtlijnen. Dit zou kunnen leiden tot een vergunningenstop. Daarom besliste de Vlaamse regering eveneens tot het instellen van een Programmatische Aanpak van de Stikstofdeposities (PAS).

Intussen heeft de Vlaamse administratie berekend hoeveel stikstof de veebedrijven produceren en hoeveel daarvan neerslaat in de door Europa beschermde natuurgebieden. Er worden drie codes gehanteerd: groen, oranje en rood. Oranje betekent dat er misschien nog iets aan het probleem kan worden gedaan. Maar rood is een groot probleem. Als je rood hebt, kun je ook niet op een nieuwe milieuvergunning rekenen.

“We weten niet wie in de rode, oranje of groene zone zit”

“Heel wat boeren kregen een brief dat ze in de oranje zone zitten en stellen zich vragen bij de toekomst van hun bedrijf”, aldus Geert Vandewynckel op de gemeenteraad. “Mijn vraag is dan ook: hoeveel landbouwbedrijven hebben een oranje of rode code en wat zal de gemeente daarmee doen?”

Schepen van Landbouw Jean-Pierre Geelhand de Merxem bevestigde dat meer dan 100 landbouwbedrijven in Heuvelland in de oranje zone zitten en drie in de rode zone. “Maar we weten niet wie in de rode, oranje of groene zone zit”, aldus Jean-Pierre Geelhand de Merxem. “Ondanks vele pogingen om meer info te krijgen bij het Agentschap Natuur en Bos weigeren ze die te geven. Voorlopig kunnen we dus niet veel doen. Ik stel wel vast dat er iets beweegt onder de boeren en dat sommigen zich verenigen om gezamenlijk een advocaat onder de arm te nemen. Mijn idee is om met andere Westhoekgemeenten de krachten te bundelen in het Westhoekoverleg. In ieder geval staan we in deze voor 100 % achter de boeren.”

“Het probleem is dat Vlaanderen nog zoveel onduidelijkheden over de kwestie de wereld instuurt”, vulde schepen Wieland De Meyer aan. “We betreuren dan ook dat dergelijke brieven naar de landbouwers verstuurd worden.”

(TGHL)