Heuvelland gaat voortaan toerismetaks heffen

Redactie KW

Volgende week dinsdag roept schepen van toerisme Etienne Cloet alle logiesuitbaters van Heuvelland samen om een bespreking te houden over het invoeren van de toerismetaks. Die komt er in januari van volgend jaar. Eerder werd dergelijke taks ook al ingevoerd in Ieper en Poperinge.


De schepen wil op dit moment nog geen tarieven vrijgeven en verder spreekt hij liever over een logiestaks dan een toerismetaks. “We heffen als gemeente een taks op de logies die de uitbaters dan kunnen doorrekenen aan de toeristen. Het zal zeker geen gelijklopend systeem zijn zoals in Ieper en Poperinge. Ons systeem zal bijvoorbeeld geen administratieve rompslomp met zich meebrengen.”

Ondertussen reageren heel wat logiesverstrekkers met veel vraagtekens. “De taks wordt per 1 januari opgelegd en pas één maand voor het invoeren worden we samengeroepen om daarover uitleg te krijgen. Inspraak zullen we wellicht niet meer krijgen,” zegt Serge Devriendt van de Lork. “Verder heb ik al heel wat contracten voor volgend jaar ondertekend en kan ik onmogelijk die meerkost gaan aanrekenen.”

Ook Jean-Marie Tytgat van het gastenverblijf De Linde in Wijtschate is wat verrast. “Zullen dan ook alle dagjestoeristen op de Zwarteberg een taks moeten betalen? Of worden wij, omdat we de toeristen ook een bed aanbieden, alleen getroffen?”

De gemeente Heuvelland zal de taks gebruiken om verder te investeren in het toerisme, door onder meer de uitbouw van de pastorie van Kemmel tot volwaardig bezoekerscentrum mee te financieren.

(MDN)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West