Heulse drukkerij Moreels legt na 127 jaar de persen stil

Jan en Dina Moreels in hun drukkerij, een vertrouwd beeld dat eerstdaags verdwijnt. © NOM
Redactie KW

Er verdwijnt een vertrouwd stukje vaktechnische geschiedenis in Heule: eind september hebben Jan en Dina Moreels hun drukpersen definitief stilgelegd en deze week verdwijnen de laatste machines. Het is 127 jaar geleden dat Jans overgrootvader met de drukkerij begon.

In 1890 kwam Theofiel Moreels uit Helkijn zich vestigen op Heuleplaats. Er werd sindsdien nog drie keer van adres veranderd in een straal van amper honderd meter. In 1976 verhuisde Jan de persen naar het huidige adres, Zeger van Heulestraat 10 in de vroegere weverij Ameye. Robert Moreels was de tweede generatie en na zijn dood zette zijn weduwe Christine Depreitere de zaak voort, samen met haar zonen André en Willy. Na de vroege dood van Willy in 1951 (41 jaar oud) stond André er alleen voor met zijn vrouw Maria Neirynck. Toen Jan in 1974 de fakkel overnam, was hij de vierde generatie.

Millenniumkalender

Jan was goed voorbereid met zijn grafisch A1-diploma typografie op zak. In 1974 trouwde hij met Dina Vanhecke, van opleiding regentes huishoudkunde maar toen personeelshoofd van Huize Ten Dries in Sint-Denijs. In 1984 ging ze echter voltijds aan de slag in de drukkerij. In 1999 konden ze een mooi drievoudig jubileum vieren: hun zilveren huwelijksjubileum, Jans 50ste verjaardag en het was 25 jaar dat Jan de drukkerij overgenomen had. Het was de ‘vooravond’ van het magische jaar 2000 en bij die gelegenheid hebben Jan en Dina een prachtige ‘millenniumkunstkalender’ uitgegeven met werk van zes Heulse kunstenaars.

Ongeveer een jaar geleden hebben we het besluit genomen om dit jaar te stoppen”, zegt het echtpaar Moreels. “En dan komt er een moment dat je er een datum moet op plakken… Het is nochtans niet dat we niet mee waren met de digitale evolutie, maar je moet natuurlijk blijven vernieuwen en investeren, terwijl we nu op een leeftijd zijn dat dit geen zin meer heeft (Jan wordt straks 68, red.), temeer omdat we geen opvolgers hebben.” Geen van de drie zonen (er zijn intussen ook drie kleindochters) zag een voortzetting zitten.

De Stalen Handboog

Opmerkelijk is dat de drukkerij Moreels ook verscheidene tijdschriften heeft uitgegeven en/of gedrukt. Het oudste was ‘De Stalen Handboog’, de ledenkrant van de handboogschutters in Vlaanderen én zelfs Henegouwen. Jan: “Mijn vader begon het blad in 1952 te drukken en in 2007 zijn we ermee gestopt. Het bestond toen net 100 jaar. De oplage daalde samen met het aantal schutters. We hebben ons archief overgemaakt aan het Bloso-museum Sportimonium in Hofstade.”

Een ander archief heeft Jan bezorgd aan het Brandweermuseum in Erembodegem. Het was ook vader André Moreels die destijds uitgever werd van een tijdschrift dat eerst ‘De Pompier’ heette en vanaf 1960 De West-Vlaamse Brandweerman. De Heulse brandweercommandant Eugeen Vansteenkiste verzorgde de redactie. Het blad werd later samengevoegd met ‘De Belgische Brandweerman’ en werd tot 2014 in Heule gedrukt. Ook het lokale reclameblad ‘Tineke, uw dorpskrant’ werd de laatste tien jaar van zijn bestaan vanaf 2004 hier gedrukt.

Verenigingen

Zowel Jan als echtgenote Dina waren op diverse vlakken geëngageerd in het Heulse sociale leven. Jan is zelf 30 jaar bij de brandweer geweest. Hij was bestuurslid van de fanfare, voorzitter van de Vrienden van Preetjes Molen en secretaris van de heemkundige kring. Vanaf het begin drukte hij dan ook het tijdschrift Heulespiegel. Dina zat in de raad van bestuur van De Vonke en tot vandaag is ze voorzitter van Markant. Ze organiseerde heel wat creatieve workshops en ze namen ook twee keer deel aan de kunstwandeling Knoflook.

Na 43 jaar vonden Jan en Dina dat het tijd werd voor wat minder ‘druk’, en ook een wat minder ‘druk’ leven… “Wat we nu gaan doen? We hebben nog niet veel tijd gehad om daarover na te denken omdat we ook gaan verhuizen naar de Vlaschaard en daar was nog wat verbouwwerk. We willen allebei zeker creatief bezig blijven, maar het eerste wat we gaan doen, is leren leven in een ander levensritme!”

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier