Hervormingen bij Voedselagentschap na schandaal bij vleesbedrijf Veviba

De minister was scherp voor Veviba en moederbedrijf Verbist. © a-Frank
Redactie KW

Er zullen hervormingen worden doorgevoerd bij het Voedselagentschap FAVV na het schandaal bij vleesbedrijf Veviba. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) maandag in de Kamer aangekondigd. Hij was daarbij scherp voor Veviba en moederbedrijf Verbist. Ducarme had het over “fraude op grote schaal” en “maffia-praktijken”.

De minister wil dat er een audit komt naar de controles en controleprocessen bij het FAVV en kondigde aan dat die gevolgen zal hebben op de manier waarop het agentschap controleert en informatie doorspeelt naar de politiek. Sinds hij minister van Landbouw is geworden, heeft de minister naar eigen zeggen “tekortkomingen” bij het FAVV vastgesteld.

Hij gaf daarbij een chronologie die terugging tot september 2016, toen het FAVV bericht kreeg vanuit Kosovo over fraude met de etikettering van vlees van Veviba. Ruim een week later vertrok daarop een proces-verbaal naar het parket van Luxemburg.

Bepaalde antwoorden eisen

Op 28 februari 2018 voerde het parket van Neufchateau een huiszoeking uit bij Veviba in Bastenaken. “Waarom heeft de onderzoeksrechter anderhalf jaar gewacht om die huiszoeking te doen?”, vroeg minister Ducarme. “Ons burgerlijke partij stellen zal ons toelaten bepaalde antwoorden te eisen.”

Hij heeft van het FAVV ook om bijkomende informatie gevraagd over alle controles bij Veviba sinds 2001, en dan in het bijzonder over de controles tussen oktober 2016 en februari 2018. Dat moet donderdag ten laatste op zijn bureau liggen.

Ducarme wil niet alleen informatie over het aantal controles, maar over het hele proces, wie de controles uitvoerde, wat werd gecontroleerd, enzovoort. Voor de MR-minister hadden er maatregelen moeten komen om meer “offensieve en agressieve controles” uit te voeren, “gezien de kennis waarover men beschikte sinds oktober 2016”.

Hij gaf ook meer details over de bevindingen tijdens de huiszoeking in Bastenaken. Van de 200 gecontroleerde paletten vlees, waren er 138 niet conform met de voorschriften omwille van verschillende redenen. Zo was al bekend dat er materiaal van categorie 3 terecht kwam in vlees voor menselijke consumptie. Dat was bijvoorbeeld het geval met vlees van rond de snijwondes. Ook noteerde het FAVV problemen met de etikettering van ingevroren producten. Er was vlees al sinds 2001 ingevroren en soms ontbrak de etikettering, wat problematisch is voor de opspoorbaarheid.

Vijftien controleurs voor 150 slachthuizen

FAVV-topman Herman Diricks benadrukte dat het FAVV zo veel als mogelijk wil samenwerken met het parket, maar “het zou er vervelend zijn mocht er tijdens een gerechtelijk onderzoek een parallel onderzoek van het agentschap lopen”.

Hij meent dat het agentschap relatief gezien de meeste inspanningen levert in de sector van de vleestransformatie en de slachthuizen. Zo beschikt het FAVV over vijftien controleurs voor 150 slachthuizen. Bij Veviba vonden in 2016, 2017 en 2018 respectievelijk twaalf, acht en twee inspecties plaats.

Diricks onderstreepte nog dat er een lijst maatregelen bestaat om ervoor te zorgen dat controles door het FAVV onaangekondigd gebeuren. Daarover waren de voorbije dagen vooral geruchten gelanceerd. “Het moet duidelijk zijn dat onze mensen klaar en duidelijk opdracht krijgen om controles onaangekondigd te verrichten”. Hij stelde ook dat iedere klacht die bij het FAVV binnenkomt wordt opgevolgd. “Niemand heeft ons ooit ingelicht over wat in het bedrijf aan de gang was”, klonk het.

Geen tijdelijke werkloosheid

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde in de commissie dat Veviba geen beroep kan doen op tijdelijke werkloosheid van de RVA en dat het bedrijf verplicht is zijn personeel verder te betalen. De oorzaak van de tijdelijke werkloosheid ligt immers niet buiten de wil van het bedrijf, luidt de redenering. Het is zelfs de verantwoordelijke voor de sluiting van de snijderij en de vriesinstallatie.

Bij een inspectie bij het bedrijf in oktober vorig jaar werden volgens minister Peeters ook gedetacheerde werknemers aangetroffen. Het ging om 67 mensen via een kantoor in het Groothertogdom Luxemburg en 10 mensen via een kantoor uit Portugal. “De sociale diensten staan ter beschikking van het parket om te kijken of er sprake is van onregelmatigheden“, aldus nog Peeters.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier