Hertog Jan sluit, pand wordt verkocht

(GF)
Redactie KW

Hertog Jan, het driesterrenrestaurant van topchef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens in Zedelgem, sluit op 22 december de deuren. Het door hen zelf gecommuniceerde bericht joeg toch wel een schokgolf door de culinaire wereld. “We zitten niet in slechte financiële papieren en we zijn helemaal niet in ruzie. We gaan ook helemaal niet stoppen met gastronomie, maar willen terug de vrijheid om nieuwe dromen na te jagen”, zegt Joachim Boudens.

Na de eerdere stopzetting van driesterrenrestaurant De Karmeliet verliest de Brugse regio straks opnieuw drie sterren. Hertog Jan in Zedelgem sluit op 22 december de deuren. “Er doen allerlei geruchten de ronde waar helemaal niets van klopt”, stelt sommelier Joachim Boudens duidelijk. “We zitten niet in slechte financiële papieren en Gert en ik zijn niet in ruzie. Het idee om te stoppen met Hertog Jan begon zo’n anderhalf jaar geleden te rijpen en een jaar geleden hakten we de knoop door. We moesten voorzichtig zijn in de communicatie hierover. We hebben een erg ruim klantenbestand, zijn een sterk merk en stellen ook heel wat personeelsleden te werk”, klinkt het.

Rode cijfers

“De hoofdreden voor deze beslissing is dat we onze vrijheid terugwillen. Gert en ik hebben samen al een lange weg afgelegd waarbij we telkens duidelijke afspraken maakten over onze doelen. Eerst wilden we een eigen restaurant, dan wilden we een Michelinster, dan wilden we drie sterren en finaal ook nog een ‘groot’ restaurant op een mooie locatie met een internationale uitstraling, zoals hier in Zedelgem. Al die doelen hebben we nu bereikt. We zouden nog jaren kunnen verder werken in ons driesterrenrestaurant, zoals veel andere chefs doen. We hebben veel respect voor de collega’s die dat doen, maar dat is niet onze keuze. We willen een stuk vrijheid terugkrijgen om andere dromen na te jagen.”

“We zullen er alles aan doen om onze 33 medewerkers aan een nieuwe functie te helpen”

Geruchten als zouden er financiële motieven meespelen, zoals dat zo’n groot restaurant met een hoge aankoop- en verbouwkost én met zoveel personeel niet rendabel zou zijn, wijst Joachim Boudens categoriek van de hand. “Daar klopt niets van. Het is wel zo dat we vele jaren in de rode cijfers gezeten hebben, maar dat was dan omdat we onze winsten onmiddellijk weer investeerden in het verder uitbouwen van het restaurant. Op onze vorige locatie in Sint-Michiels was het zelfs moeilijker om rendabel te zijn. Hier in Zedelgem kunnen we veel efficiënter werken doordat we ruimte hebben voor een pak meer couverts. Onze balans ziet er nu goed uit en de rode cijfers zijn verleden tijd”, stelt de sommelier.

Emotioneel

“Het is niet eenvoudig om deze locatie achter te laten. De bekendmaking van de beslissing aan onze vaste medewerkers, 33 mensen in totaal, was behoorlijk emotioneel. We zullen met iedereen een gesprek hebben om te horen welke toekomst zij zelf zien, want ook voor de projecten die we in de toekomst nog willen realiseren, zullen we medewerkers nodig hebben. Voor wie liever in een vast verband in een sterrenzaak wil blijven werken, wenden wij met plezier onze vele contacten aan om hen op weg te helpen.”

“Van het gebouw hier in Zedelgem zullen we afscheid nemen. Het pand komt te koop, het hoeft niet per se een restaurantfunctie te krijgen. Ook voor exposities, bedrijfsruimtes of als showroom voor een exclusief merk kan het volgens mij dienst doen.”

Ruimere doelgroep

Wat mogen al die toekomstige plannen en projecten dan wel zijn, willen we graag nog weten van Joachim Boudens. “We willen het concept van L.E.S.S., ons tapasrestaurant op de vorige locatie van Hertog Jan, verfijnen en tegelijk willen we naar een ruimere doelgroep voor die zaak gaan. Het is de bedoeling om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie in de binnenstad voor L.E.S.S., dat we dus een meer urbantouch willen geven, met ook de mogelijkheid om er overdag een koffie of verzorgd drankje te nuttigen. Ook take away behoort misschien tot de mogelijkheden. Daarnaast willen Gert en ik op zoek naar een locatie waar we op tijdstippen die we zelf uitkiezen op ons bekend sterrenniveau werken voor enkele mensen die zich dan kunnen inschrijven. Los van vaste openingsdagen dus. Ook koken voor demonstraties of in buitenlandse hotels behoort tot de mogelijkheden. Het gastronomisch liedje van Hertog Jan is dus helemaal nog niet uitgezongen.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier