Herdenking Eerste Wereldoorlog bezorgt luchthaven van Wevelgem groeicijfers

Redactie KW

De regionale luchthaven van Kortrijk-Wevelgem heeft er met 38.065 vliegtuigbewegingen een uitstekend jaar op zitten.


Het professionele verkeer, een belangrijk segment voor de luchthaven, zit in de lift. Dat is onder meer te danken aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo zette de president van de Verenigde Staten Barack Obama voet aan grond in Wevelgem.

Van Obama tot Merkel

Zoals voorspeld door directeur Stefaan Van Eeckhoutte, legt de herdenking van de Eerste Wereldoorlog de luchthaven geen windeieren. Zo mocht de luchthaven president Obama verwelkomen op 26 maart 2014. Enkele weken later, in juni, maakten tal van andere wereldleiders, zoals Duits Bondskanselier Angela Merkel, van het West-Vlaamse tarmac gebruik om de Europese top bij te wonen in Ieper. Ook heel wat private bezoekers landden op de regionale luchthaven om de Westhoek te bezoeken. Mede daardoor steeg het professionele verkeer met 9 procent, tot 4.095 bewegingen, goed voor 10.429 reizigers.

Ook dankzij Storm Tide

Wevelgem blikt ook voldaan terug op de Storm Tide, de grootschalige oefening van Defensie die bijgewoond werd door onder meer Koning Filip en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Op de eerste ‘Luchtvaartdag’ van de Vlaamse gemeenschap, begin maart 2014, landden Kris Peeters (CD&V), toen nog minister-president, en minister Hilde Crevits (CD&V) op de luchthaven.

Het niet-zakelijke verkeer, dat zorgt voor de meeste beweging, zat dankzij de zachte winter ook in de lift. In 2014 werd een vooruitgang van 11,6 procent geboekt, tot 33.970 bewegingen. En er waren ook 71 medische vluchten, een belangrijke niche van de luchthaven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier