Heeft Ieper nu de tweede grootste markt van België of niet?

Redactie KW

Wie heeft er na Sint-Niklaas het grootste marktplein van het land? Sint-Truiden claimt die te hebben, maar toen Ben Roelants dat zei in een reportage van ‘Vlaanderen Vakantieland’ kreeg hij prompt de wind van voren. Vanuit Ieper, onder andere.


Zowel in Ieper als in Tienen klinkt het dat het tweede grootste marktplein in hun gemeente ligt. Althans: dat beweerden kijkers van het Eén-programma in een reactie aan de VRT. De burgemeester van Ieper laat het antwoord nog even in het midden. “Ik durf nu niet te zeggen of Ieper de tweede grootste markt van België heeft”, reageert Jan Durnez (CD&V). “We hebben alleszins een van de grootste markten van het land”, lacht hij.

Burgemeester Jan Durnez kreeg intussen de cijfers van de oppervlakte van de Grote Markt in handen. “Maar de conclusie is dat we het nog altijd niet weten”, lacht de burgervader. “De oppervlakte van de Grote Markt kunnen we berekenen aan de hand van luchtfoto’s. Er zijn echter verschillende rekenmethodes en ik heb dan ook drie verschillende oppervlaktes gekregen: 15.000 m², 15.300 m² en iets minder dan 15.000 m². Ook in Sint-Truiden en Tienen schommelt de oppervlakte rond de 15.000 m², al kan ik met alle voorzichtigheid zeggen dat Tienen toch nog iets groter zou zijn. Ik heb vandaag al contact gehad met de andere burgemeesters en we hebben al heel wat gelachen met onze markten. Ik ben zelfs uitgenodigd in Sint-Truiden om de Grote Markt te helpen opmeten.”

(JL)