Havens Antwerpen en Zeebrugge gaan voor het eerst commercieel samenwerken

Redactie KW

De havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan voor het eerst in hun geschiedenis commercieel samenwerken. Ze hebben daarover in de Chileense hoofdstad Santiago een akkoord gesloten.

Beide havens gaan commercieel samenwerken in het domein van de containertrafiek. Bedoeling is nieuwe trafieken naar de Vlaamse havens aan te trekken en hun marktaandeel te vergroten. Het akkoord mag historisch genoemd worden en moet een punt zetten achter tientallen jaren van vetes en onderling gekibbel. Opvallend is dat het akkoord wordt gebetonneerd in een EVS, een economisch samenwerkingsverband, en dus niet vrijblijvend is.

Concreet kan de samenwerking erin bestaan dat beide havens bijvoorbeeld rederijen kunnen aanbieden om eerst de haven van Zeebrugge aan te doen als inloophaven, en vervolgens Antwerpen als uitvoerhaven. Ze kunnen de reders daarbij één prijs aanbieden. Een andere mogelijkheid is dat reders bij krapte op de Antwerpse containerterminals kunnen worden doorverwezen naar beschikbare ruimte in Zeebrugge.

Minister Ben Weyts, bevoegd voor Havenbeleid, reageert verheugd op de commerciële samenwerking. “Dit is een stapsteen voor verdere gemeenschappelijke initiatieven. Op deze manier kunnen we ons naar buiten toe veel sterker aanbieden.”

De ceo van de haven van Antwerpen, Eddy Bruyninckx, de ceo van de haven van Zeebrugge, Joachim Coens, en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts hebben het akkoord ondertekend. Dat gebeurde in Chili, waar een Vlaamse havenmissie doorgaat.

Zeebrugge grootste autohaven ter wereld

In 2015 zullen via Zeebrugge trouwens 2,5 miljoen nieuwe wagens in- en uitgevoerd worden. De haven van Zeebrugge is daarmee de grootste autohub ter wereld, en doet zo beter dan het Duitse Bremerhaven. Het gaat om een groei van 10 procent tegenover vorig jaar.

Grootste speler in Zeebrugge op de automarkt is terminaloperator ICO Terminals. Die zal dit jaar 1,6 à 1,7 miljoen nieuwe wagens in- en uitvoeren, vertelt managing director Marc Adriansens vanuit Chili. Het succes van vooral die in- en uitvoer van nieuwe wagens zorgt ervoor dat vanaf 2016 er 200 extra dokwerkers aan de slag kunnen in Zeebrugge.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier