Havencel kan een positieve balans voorleggen

© BELGA
Redactie KW

De Havencel West-Vlaanderen bestaat één jaar. Dinsdag maakten ze een eerste evaluatie op.

In het Zeestation op de Leopold II-dam in Zeebrugge vond dinsdag een bijeenkomst plaats naar aanleiding van één jaar Havencel.

De Havencel is een alliantieovereenkomst tussen APZI, de vereniging die de belangen van de privé-bedrijven aan de haven Zeebrugge behartigt, Voka West-Vlaanderen en de Oostendse havengemeenschap als partner toegevoegd. Op die manier vertegenwoordigt de Havencel alle bedrijven actief in de Vlaamse kusthavens.

De Havencel opereert vanuit Havenhuis De Caese in Brugge en wordt permanent bemand door twee medewerkers. Daarnaast vindt er tweewekelijks een directiecomité plaats, de aansturing vanuit de bedrijven gebeurt tijdens de Havenraden, een bijeenkomst van een 20-tal bedrijfsleiders, die drie à vier keer per jaar plaats vinden.

Basis voor lobbywerk

De Havencel stelt via opzoekingswerk en gesprekken met stakeholders fiches op die de basis vormen voor lobbywerk. Zo werden al heel wat dossiers behandeld, zoals het SHIP-project (Strategisch HavenInfrastructuur Plan), het dossier rond de uitbreiding van de Transportzone Zeebrugge, het project Vlaamse baaien, specifiek dan de creatie van een ‘kanaal op zee’. Voor Oostende denken we dan aan het belang van de ‘blue growth’ (bouw en onderhoud van windturbineparken op zee) en de verdere ontwikkeling van de plaatselijke luchthaven.

Verder werden er in het eerste werkingsjaar resultaten geboekt in dossiers als daar zijn het vormingsstation Zwankendamme, de aangekondigde kilometerheffing, het Stevin project, Last-Mile, medewerking aan CCS, en het optimaliseren van een samenwerkingsklimaat tussen Vlaamse havens.

Onnodig te zeggen dat de Havencel, in het kader van de vooropgezette doelstellingen, nauw samenwerkt met tal van instanties zoals de havenbesturen van Zeebrugge en Oostende, de Vlaamse administraties, de stad Brugge, RESOC, POM, het provinciebestuur …

Kortom, na één jaar kan de Havencel een positieve balans voorleggen. Er wordt hoopvol naar de toekomst uitgekeken.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier