Haven Zeebrugge ondervindt lichte hinder van stakingsdag Antwerpen

Redactie KW

Schepen kunnen tijdens de provinciale stakingsactie de haven van Antwerpen niet binnen of buiten.


Bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen klinkt het dat er momenteel 26 schepen klaarliggen om te vertrekken. Een vijftiental schepen wacht om de haven van Antwerpen binnen te kunnen varen. Woordvoerster Annik Dirkx wijst onder meer op de Berendrechtsluis, waar door een stakingspost de dienstopvolger niet tot bij de sluis raakt. Volgens Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zit het probleem voornamelijk bij de sluiswachters. “Zo goed als iedereen van de loodsen is beschikbaar. Het probleem is dat door de piketten in Antwerpen niemand door kan.”

Sven Deridder, voorzitter van de Beroepsvereniging van loodsen, sluit zich aan bij D’Havé: “Een aantal loodsen bij de kleurenvakbonden hebben het werk neergelegd, net zoals een aantal ondersteunende diensten, maar het merendeel van de loodsen wil werken maar zit nu thuis zonder werk.”

Ook Zeebrugge enkele uren stil

D’Havé bevestigt dat er ook voor de haven van Gent weinig verkeer is. “Enkel de Nederlandse redeboot (een schip dat loodsen van en naar een te beloodsen schip brengt, red.) is beschikbaar. De twee in ons land niet. Daardoor is er in Gent weinig verkeer.” Volgens hem heeft een prikactie ook het verkeer naar Zeebrugge van zondag op maandag enkele uren stilgelegd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier