Haven Zeebrugge kan stevige groeicijfers voorleggen

Redactie KW

Na de eerste zes maanden zit de haven van Zeebrugge op stevige groeicijfers met een stijging van 6,3 procent. De groei is wel lichtjes vertraagd sinds het eerste kwartaal, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van het havenbestuur.

De zeehaven kan terugblikken op een sterke eerste jaarhelft met een groei van 6,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden 19,45 miljoen ton goederen verhandeld.

De groei zit vooral in de roro-goederen. De roll-on/roll-off-trafiek groeit met 9,3 procent tot een totaal van 8 miljoen ton. Vooral de Zuid-Europese markt zit fors in de lift. Daar noteerde de haven een stijging van bijna 25 procent. Ook de Ierse en Scandinavische markt doen het goed met een stijging van respectievelijk 9,1 procent en 4,2 procent.

Opvallend is dat ook de containertrafiek aanzwengelt tot 7,7 miljoen ton. Dat is een plus van 6,1 procent. Na het eerste kwartaal stond het pluscijfer wel nog op 14 procent. De vloeibare bulk stijgt met 15,1 procent tot 2,5 miljoen ton. Er werd voornamelijk meer LNG (vloeibaar aardgas) behandeld, vooral in het tweede kwartaal. Ook dat is goed nieuws, want LNG drukte fors op het lichte negatieve jaarcijfer van 2017.

Ook de autosector blijft het goed doen, met een groei van 2 procent, vooral gehaald in het tweede kwartaal. Er werden 1.456.142 eenheden behandeld, niet onbelangrijk voor de grootste autohaven van Europa.

Er waren ook enkele mincijfers die weliswaar minder doorwegen op het eindtotaal. Het stukgoed daalde met bijna een derde tot iets meer dan een half miljoen ton, de vaste bulk daalde 11,2 procent tot 651.703 ton.

(Belga – foto Google Maps)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier