Rubriek Economie

Haven Oostende profileert zich als uitvalsbasis voor bouw en onderhoud van Nederlandse windmolenparken

14/11/16 om 10:25 - Bijgewerkt om 12:12

De Haven van Oostende doet een gooi naar de vacature van 'marshalling haven' voor de constructie en het onderhoud van het windmolenpark van Borssele, even voorbij de grens met Nederland.

Haven Oostende profileert zich als uitvalsbasis voor bouw en onderhoud van Nederlandse windmolenpark

Het van oorsprong Deense energiebedrijf Dong kreeg de bouw van het Nederlandse windmolenpark Borssele 1 & 2 toegewezen. Dong is nu de puzzel aan het leggen om beide parken te bouwen. Het is nog even afwachten met welke partners en vanuit welke haven dit alles zal gebeuren, maar Oostende stelt zich alvast kandidaat.

Vlotte bereikbaarheid

"Haven Oostende stelt zich kandidaat als marshalling haven voor de constructie, maar ook als service haven voor het onderhoud van Borssele 1&2", klinkt het in een persmededeling. "De zeer gevarieerde realisaties vanop de REBO-terminal, de strategische ligging en de vlotte bereikbaarheid maken van Haven Oostende een betrouwbare partner voor de vlotte uitrol van de eerste twee Borssele offshore windparken in de Nederlandse wateren."

"Elk project heeft een andere werkwijze en dat vraagt flexibiliteit op gebied van organisatie en infrastructuur", licht Paul Gerard, ceo van Rebo en Haven Oostende toe. "Logistiek zijn er heel wat uitdagingen. De windmolenonderdelen die op onze site behandeld worden, zijn per project groter en zwaarder. De markt is nu aan een schaalvergroting toe. Dat brengt nieuwe uitdagingen mee voor de projectontwikkelaars, maar ook voor havens. Na de installatiefase komt de onderhoudsfase. Deze loopt over een langere termijn en vraagt weer een nieuwe aanpak, andere infrastructuur en goed opgeleid personeel. Ook daar spelen Haven Oostende en de Rebo-terminal op in."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!