Hangar K: het Silicon Valley voor West-Vlaamse ondernemers

De vier experten in het bestuur stelden Hangar K officieel voor. © LO
Redactie KW

Het gloednieuwe Hangar K moet de brain drain uit West-Vlaanderen stoppen. Op Kortrijk Weide opent in het voorjaar van 2018 een co-creatiehub, een werkplek en platform voor starters en ondernemers. Maar liefst vier onderwijsinstellingen en drie professionele partners scharen zich achter dit project van de stad Kortrijk.

West-Vlaanderen telt van alle provincies het minst aantal starters. “Velen zoeken hun heil in Gent of elders. Gelukkig staan we met Kortrijk toch nog op de negende plek van alle steden”, vertelt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Met Hangar K zullen we de komende jaren het verschil kunnen maken. Het is tijd dat de West-Vlaamse ondernemers terugkeren naar de bakermat.”

De inspiratie voor de invulling van de loods op Kortrijk Weide werd gevonden in Rijsel na een bezoek aan Euratechnologies, waar starters en groeiers een gezamenlijke plek hebben in een oude textielfabriek. Hangar K is de eerste co-creatiehub in West-Vlaanderen. Concreet gaat het om een werkplek waar starters, ondernemers en gevestigde ondernemingen elkaar ondersteunen via kennis, ervaring en expertise. Start-ups worden er in het ecosysteem begeleid bij het uitbouwen van hun onderneming.

Mislukken mag

De klemtoon ligt op innovatie en technologie. Gezondheidszorg, de maakindustrie, human resources, marketing en financiële technologie vormen de top vijf van sectoren met innoverende technologiebedrijven in België. “Voor vier van de vijf sectoren bestaat er in België al een ecosysteem, behalve voor de maakindustrie en laat dat nu net de sector zijn waar de Kortrijkse regio in uitblinkt”, besluit de burgemeester. De focus van Hangar K komt dus te liggen op de technologische innovaties in de industrie, medische wereld, educatie en entertainment en visualisatie.

Hangar K is een vzw met vier experts in het bestuur: voorzitter Charles Beauduin (CEO van Van de Wiele), Hilde Laga (GIMV), Peter Vyncke (CEO Vyncke) en technologiegoeroe Peter Hinssen. Wie de CEO wordt van Hangar K is nog niet bekend.

“Laat maakindustrie nu net de sector zijn waar de Kortrijkse regio in uitblinkt”

Voor het eerst in de geschiedenis stappen de vier hogeronderwijsinstellingen van Kortrijk samen in een project: Howest, KU Leuven, UGent en Vives. De professionele partners zijn Cronos (grootste incubator van België), Barco en Start it@KBC. De combinatie van digitaal onderwijs, expertise in digitale technologie en mentorschap van de starters moet leiden tot betere toepassingen en een sterkere economische groei in de regio. .

Het co-creatieproject moet de braindrain uit de regio tegengaan.
Het co-creatieproject moet de braindrain uit de regio tegengaan.© JA

“We voelen dat er op deze plek iets staat te gebeuren”, vertelt Dirk Deroost van Cronos, “we willen jonge mensen helpen om hun droom waar te maken. De belangrijkste vraag is nog steeds: ‘is er wel een markt voor jouw idee?’. Met Cronos gaan wij langetermijnverbindingen aan. Mislukken is ook geen schande, sowieso kan niet alles vlekkeloos verlopen. Een ander belangrijk punt is om een goede verbinding op te zetten tussen de marktindustrie en Hangar K.”

Cultuur van ambitie

De inspiratie voor Hangar K komt ook uit Silicon Valley overwaaien. CEO van Barco, Jan De Witte, heeft jarenlange ervaring in het buitenland. “Als veranderingen buiten een bedrijf sneller gaan dan veranderingen binnen een bedrijf dan is het einde nabij”, citeert hij de Amerikaan Jack Welsh. “In Silicon Valley is er een cultuur van ambitie, starters willen er de wereld veroveren. Bij mijn terugkeer naar België viel op hoeveel talent er zit in het onderwijs en in de bedrijven maar hoe weinig samenwerking er eigenlijk is.”

“Dus behalve een open blik, is het noodzakelijk om met de partners hier in Hangar K een voedingsbodem te creëren voor de start-ups. Voor hen is het erg belangrijk om contact te maken met de bestaande bedrijven, willen ze na een aantal jaar kunnen groeien. Omgekeerd is het voor gevestigde ondernemingen heel interessant om van hen te leren.”

Blik op

De loods zal over 180 werkplekken beschikken waarvan de helft al is ingevuld door de starters die de verschillende partners meebrengen. De grote poorten zullen worden opengemaakt voor een verbinding met zowel binnen als buiten de stad. Het interieur zal symbool staan voor de weg die starters afleggen op weg naar een succesvolle onderneming.

(Jasmien Aernout)

www.hangarK.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier