Handmade in Belgium-label voor Coup-de-Foudre

© Foto LOH
Redactie KW

Goedel Vermandere en Jan Arickx van Coup-de-Foudre in de Gentstraat in Kortrijk ontvingen vrijdagnamiddag het Unizo-authenticiteitslabel voor ambachtelijke ondernemers.

Goedel Vermandere en Jan Arickx van Coup-de-Foudre.
© Foto LOH

“Unizo reikt het HIB-label (Handmade in Belgium) label uit aan ondernemers die hun ambacht in hoofdberoep uitoefenen. Ze mogen maximum 20 werknemers in dienst hebben en hun product moet minstens 50% ‘handmade’ zijn. Het product moet ook een zekere nutsfunctie hebben en uniek zijn in zijn soort”, aldus Mattijs Baekelant van Unizo.

Coup-de-Foudre verdient het HIB-label omdat ze verlichting met porselein ontwerpen en vervaardigen. Alles wordt met de hand gemaakt, en buiten de metaalconstructies, ook in eigen atelier. “Bij ons is het de bedoeling dat we niet enkel sfeerlicht, maar ook hoofdlicht aanbieden”, vertelt Jan Arickx.

80% handenarbeid

Bij Coup-de-Foudre wordt elk lichtobject gemaakt met porselein, soms in combinatie met andere producten zoals de bast van de moerbeiboom of bladgoud. “Het porselein wordt gekneed en vervormd, soms worden glazuren of pigmenten aangebracht of gespeeld met reliëf”, aldus keramiste Goedel Vermandere. “Daarna wordt het porselein geassembleerd op de constructie, waar de elektriciteit in komt.”

Bij Coup-de-Foudre bestaat elk lichtobject voor ongeveer 80% uit handwerk, waar Goedel en Jan zelf voor instaan.

(EDB / foto LOH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier