Handelaars uit de grensstreek slaan alarm voor accijnsverhogingen

Ook in Adinkerke vind je aan de Dijk en langs de Duinkerkekeiweg enkele tabaksshops. © Google Maps
Redactie KW

De kleinhandel en de tabakshandel in de grensstreek trekken aan de alarmbel nu er mogelijk vroeger dan 1 januari 2017 een nieuwe accijnsverhoging, vooral op tabak, zit aan te komen. In een gemeenschappelijke mededeling waarschuwen ze voor banenverlies als het zover komt.

“De handelaars uit de grensstreek waarschuwen de regering voor de negatieve gevolgen van nieuwe drastische verhogingen van de accijnzen op tabak”, zeggen de handelaars, die op 1 januari 2016 nog maar een accijnsverhoging te verwerken kregen. “Wie ook maar enigszins inzicht heeft in de marktdynamiek van de tabaksverkoop in ons land, weet dat grensverkopen van tabak een proportioneel groot aandeel hebben in de totale verkoopcijfers, en daarmee in de accijnsinkomsten voor de Belgische schatkist. De prijs van tabaksproducten in België bestaat voor meer dan 70 procent uit accijnzen en btw.”

“Grensverkoop vormt belangrijke motor voor onze economie”

De binnenlandse consumptie is gedaald, de accijnsinkomsten daarentegen gestegen. “Het resultaat van de stijgende verkoop aan de grens met Frankrijk en Nederland. Die aankopen gaan bovendien gepaard met andere bestedingen zoals brandstof en andere consumptiegoederen. Samengevat: de grensverkoop is de voorbije jaren een belangrijke motor gebleken voor onze nationale economie”, menen de handelaars.

Ze waarschuwen ook voor alternatieve, vaak illegale, bevoorradingskanalen, “ten koste van werkgelegenheid en familiebedrijven”. “De recente accijnsstijging maakt het voor buitenlandse consumenten al een stuk minder aantrekkelijk om nog naar ons land af te zakken en dat merken de handelaars nu al. Een nieuwe stijging zou ons land wel eens volledig uit de markt kunnen prijzen”, besluiten ze.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier