Hamburger meenemen van McDonald’s in Brugge mag niet, bij Quick om de hoek wel

Redactie KW

Volgens het schepencollege moet de Steenstraat een winkelstraat blijven en hoort er geen horeca thuis.

Het schepencollege laat niet toe dat klanten van de nieuwe Mc Donald’s in de Steenstraat hun bestelde eten mogen meenemen. Voor de Quick, die 200 meter verder op de Markt gelegen is, geldt dit verbod niet. Belgische frietjes mogen dus op de Markt verorberd worden, Amerikaanse hamburgers niet op het Simon Stevinplein.

Chauvinisme, of stellen wij de zaken ongenuanceerd voor? Urbanisatieschepen Franky Demon verantwoordt als volgt de visie van het stadsbestuur : “De Steenstraat is een winkelstraat, de Markt een rustpunt waar er wel plaats is voor horeca.”

‘Verloedering met fastfoodketens’

De voorbije jaren heeft het stadsbestuur zich tevergeefs verzet tegen de komst van McDonald’s in het voormalig KBC-gebouw in de Steenstraat. Het schepencollege wil niet dat Brugges meest chique winkelstraat verloederd wordt met fastfoodketens. Maar McDonald’s kreeg een vergunning van het provinciebestuur, omdat er geen ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat voor de binnenstad die fastfoodketens in de Steenstraat kan verbieden.

De vergunning voor McDonald’s werd wel aan twee voorwaarden onderworpen : geen neonreclame en geen raamverkoop.

Het Brugs stadsbestuur werkt momenteel wel aan de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Tegelijkertijd tekende Brugge beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning voor McDonald’s. Die raad zal pas tegen het einde van het jaar hierover uitspraak doen. In afwachting blijft het verbod op raamverkoop gelden.

(SVK)