“Halvering is goed, maar nog veel begeleiding nodig”

Boerenbond reageerde voorzichtig positief, maar benadrukt dat begeleiding van belang blijft. © BELGA
Redactie KW

Dat het aantal ‘rode’ landbouwbedrijven, veehouderijen die niet meer kunnen uitbreiden of hun milieuvergunning verlengen omdat ze te veel stikstof uitstoten voor nabijgelegen natuur, gehalveerd wordt, is voor Boerenbond goed.

“Het is wel belangrijk om de resterende bedrijven, en ook de oranje bedrijven, goed te begeleiden”, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.”Het is goed dat het aantal bedrijven naar beneden gaat en het is ook goed dat de beslissing binnen de timing en de afspraken werd genomen. Maar dit is een eerste stap, het is nu belangrijk dat de resterende bedrijven goed begeleid worden.”

Boerenbond zegt dat die begeleiding ook belangrijk is voor de ‘oranje’ bedrijven, die bij uitbreiding of hervergunning 30 procent minder stikfstof moeten uitstoten. “Daar moeten ook nog veel afspraken gemaakt worden, want 30 procent uitstoot naar beneden vinden wij voor sommige bedrijven onrealistisch. De vraag is of er ook andere oplossingen bestaan. Het is ook belangrijk dat de minister de nodige budgetten op tafel legt.”

“Druk blijft”

De organisatie wijst erop dat de 10 miljoen die Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) voor 2015 reserveerde, ongeveer vijf rode bedrijven kan helpen. Boerenbond zegt dat de mededeling van zondag de druk op de vergaderingen niet zal wegnemen. Maandag maakt minister Schauvliege aan de betrokken bedrijven duidelijk welke code ze krijgen in de verfijnde zoekzones.

Omdat ruim 39.000 hectaren in bezit van de Vlaamse en lokale overheden en de terreinbeherende verenigingen ingeschakeld werden als doelgebied, slaagde de minister er afgelopen zomer in om het aantal ‘rode’ bedrijven bijna te halveren van 135 naar 70 en het aantal ‘oranje’ bedrijven met 30 procent te laten dalen van 1.429 naar 972.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier