Hak en Sleutel in Oostende viert diamant

Zaakvoerder Bruno Vanoverbeke met het bekende 'mannetje'. (Foto MF)
Redactie KW

Hak en Sleutel in de Sint-Paulusstraat is een bekende zaak voor wie zijn schoenen wil laten herstellen, maar je bent er ook voor tal van andere zaken aan het juiste adres. In 2018 blaast de zaak zestig kaarsjes uit.

“In 1958 startte mijn grootvader een schoenmakerij in Oostende. Ik behoor dus tot de derde generatie”, zegt zaakvoerder Bruno Vanoverbeke. “Terwijl andere soortgelijke zaken het levenslicht zagen en ondertussen alweer verdwenen, mogen wij dit jaar zestig kaarsjes uitblazen. We zitten hier uitstekend, want de Sint-Paulusstraat is een belangrijke verbindingsweg tussen het station en de Kapellestraat“, gaat Bruno verder.

“Hak en Sleutel is een herkenbare naam in het Nederlands. Ik heb er nog aan gedacht om de naam te veranderen in iets moderns, maar dan zou ik de naambekendheid overboord gooien.”

Mannetje op straat

Elke Oostendenaar of toerist kent ongetwijfeld het bekende ‘mannetje’ buiten op straat. “Ons klantenbestand bestaat voor een deel uit vaste bezoekers uit alle windstreken. Klanten uit het binnenland ‘sparen’ hun schoenen op om ze hier bij ons in Oostende te laten herstellen. Sommige mensen beschouwen mij als een tovenaar die hun lievelingsschoenen of handtas nieuw leven inblaast”, klinkt het.

De schoenmakerij waarmee de grootvader van Bruno startte. (Repro MF)
De schoenmakerij waarmee de grootvader van Bruno startte. (Repro MF)

“Elk probleem pak ik aan, we schuwen ook het moeilijke werk niet”, zegt Bruno. “Laarzen versmallen, orthopedische aanpassingen, ritsen in handtassen tot zelfs een pot confituur openen, een scheerapparaat of een beeldje herstellen behoort tot onze opdrachten.”

Een vak apart

“Wat we niet in voorraad hebben, bestellen we. Je vindt hier het grootste gamma sleutels. Verder hebben we een groot assortiment fietssloten, wandelstokken, veters, nummerplaten, zolen… in de aanbieding. Als je het hier niet vindt, dan vind je het nergens”, lacht Bruno.

De vakman startte als kind bij zijn vader en werd daarna jobstudent. “Ik leerde heel wat van hem. Hij kon met een gerust hart op vakantie, want zijn winkel was bij mij in goede handen. Ik volgde een opleiding als schoenmaker, toen dat nog echt een vak apart was. Die opleiding bestaat vandaag niet meer.”

“Na de middelbare school kwam ik mee in de zaak en later volgde dan de overname. Ik ben graag met mijn handen bezig. Geen uitdaging ga ik uit de weg. Als klanten de dag zelf nog hun herstelling willen ophalen, dan zorgen we ervoor dat dat in orde komt”, aldus nog Bruno.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier