Guido Degrauwe (61) is bijna jaar werkloos, maar barst van energie

© Frank Meurisse
Redactie KW

Guido Degrauwe heeft een indrukwekkende carrière als manager en zaakvoerder van een eigen bedrijf achter de rug, maar is sinds maart vorig jaar werkloos.

Guido Degrauwe: 61 en al tien maanden werkzoekend: “Ik wil maar wat graag weer aan de slag.” (Foto Frank)
© Frank Meurisse

Guido Degrauwe (61) heeft een curriculum vitae om duimen en vingers van af te likken. Sinds 1979 stond hij telkens aan het hoofd van een bedrijf of een afdeling en leidde hij 15 jaar lang zijn eigen textielbedrijf. Maar toen die sector in eigen streek achteruitging, verkocht hij in 2010 zijn zaak. “Maar dat betekende niet dat ik het kalmer aan wilde doen”, zegt Guido. “Ik voelde me daar nog veel te jong voor.”

“Ik ben gewoon te oud”

Hij schreef zich in bij de VDAB en volgde er de 50-plusclub. “Ik volgde er een cursus en heb de voorbije jaren een viertal tijdelijke opdrachten gehad”, vervolgt hij. Sinds maart 2014 is Guido werkloos. “Voor het eerst in mijn leven”, zegt hij. “En dat voelt allesbehalve prettig aan. “Ik heb ondertussen al een pak sollicitatiebrieven verstuurd, maar zonder veel resultaat. Vaak krijg ik zelfs geen antwoord. En als ik dan al een brief mag ontvangen, lees ik dat ze iemand nemen die beter aan het profiel beantwoordt. Lees: ik ben gewoon te oud volgens hen. Maar dat wordt natuurlijk niet in zoveel woorden gezegd.”

En dat frustreert Guido. “De politici hebben vandaag de mond vol van langer werken. Iedereen moet tot zijn 67ste aan de slag, maar iemand zoals ik die wíl werken vangt zelfs bot. Werkgeversorganisaties als Voka, Unizo en het VBO willen graag het brugpensioen afschaffen, maar tegelijk hebben de meeste werkgevers schrik om een oudere werknemer in dienst te nemen. Ze zouden sneller ziek kunnen worden of door jongere werknemers als wijsneuzen aanzien kunnen worden. Opnieuw een cliché dat helemaal geen steek houdt.”

Guido wijst ook naar de vakbonden. “Zij beseffen niet in welke tijden we leven”, zegt hij. “Er moeten wel degelijk maatregelen genomen worden, maar zij leggen doodleuk het land plat.”

Thuis nuttig maken

Guido hoopt in elk geval dat 2015 hem een job schenkt. “Mentaal is het niet makkelijk om bijna een jaar thuis te zijn. Ik heb een pak ervaring als manager en zaakvoerder en wil die graag ten dienste stellen. Voor het geld doe ik het niet, ik wil gewoon weer zin geven aan elke dag. En zestigers zijn zeker nog waardevol voor de arbeidsmarkt. We hebben veel ervaring en weten perfect wat onze sterke punten zijn. En persoonlijk kan ik me heel snel inwerken in een nieuwe werkomgeving. Ik sta open voor alle mogelijke opdrachten: tijdelijk of langdurend.”

Op zijn 65ste kan Guido dan weer met pensioen gaan. “Of ik er rekening mee hou dat ik misschien tot dan werkzoekend zal blijven? Die kans bestaat, maar ik hoop dat te vermijden”, besluit hij.

(PVH – foto Frank)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem van vrijdag 9 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier