Grote trilblok komt opnieuw naar Harelbeke voor Leiewerken

Redactie KW

Vanaf maandag 25 april tot midden mei worden de buispalen en de damplanken voor een laatste keer dieper in de grond getrild.

Op de linkeroever heeft de aannemer een nieuwe oeververdediging gebouwd tussen de stuw en de Hogebrug. Daarvoor heeft hij eind november 2015 en begin januari dit jaar 68 buispalen ingetrild. Elke paal weegt 25 ton en is 25 meter lang. Nadien plaatste hij damplanken tussen de palen. De zware constructie is nodig om de oevers stabiel te houden bij een hoge watertoevoer. Momenteel zitten die palen nog niet op volledige diepte. De aannemer heeft de voorbije maanden prioriteit gegeven aan de werken van de tijdelijke sluis omdat die bepalend zijn voor de timing van de totale Leiewerken. Nu de tijdelijke sluis bijna klaar is, kan er aan de palen worden verder gewerkt. Vanaf maandag 25 april tot midden mei worden de buispalen en de damplanken dieper in de grond getrild. Het zware trilblok komt daarvoor opnieuw naar Harelbeke.

Trillingen en hinder

Net zoals eind 2015 en begin 2016 kunnen trillingen tot ver van de werf voelbaar zijn. De trillingen kunnen als hinderlijk worden ervaren, maar ze zijn niet gevaarlijk voor de stabiliteit van de bestaande gebouwen. Op verschillende plaatsen meten experts de trillingswaarden.Die moeten onder een bepaalde grenswaarde blijven. Als die grens toch overschreden wordt, worden de werken stilgelegd en wordt gezocht naar een alternatieve oplossing. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier