Grote ongerustheid bij personeel Carrefour Sint-Kruis: “Iedereen wacht met bang hart af”

© MM
Redactie KW

Er heerst grote onzekerheid bij het personeel van Carrefour in Sint-Kruis. Door een herstructurering dreigt de huidige Hypermarkt te veranderen in een Carrefour Market. Concreet zou daardoor de volledige non-food verdwijnen. De 85 personeelsleden vrezen het ergste, maar gingen vandaag gewoon aan het werk.

Voor de tweede keer op enkele jaren tijd hangen er donkere wolken boven de vestiging van Carrefour in Sint-Kruis. In 2010 kon een volledige sluiting pas op het nippertje vermeden worden. De jaren nadien was er opnieuw hoop door een grondige renovatie van de winkel. Gisteren kreeg het personeel echter een zware slag te verwerken: door hervormingen wordt de huidige Hypermarkt, als de plannen doorgaan, omgevormd tot een Carrefour Market. De afdeling non-food zou daarbij bijna volledig verdwijnen. “Een beslissing die hard is aangekomen bij het personeel”, zegt Tristan Cools.

De vakbondsafgevaardigde werkt zelf al 32 jaar in de vestiging in Sint-Kruis. Ook voor hem zou de omvorming slecht nieuws betekenen. Net als een dertigtal collega’s werkt hij in de non-food. Gisterenavond stak het personeel de koppen bij elkaar om een standpunt in te nemen. Tot acties werd niet meer overgegaan. De komende dagen zal de vakbond de gesprekken met het personeel verderzetten. De winkel blijft voorlopig open.

Gelaten sfeer

De meeste van de 85 werknemers wensten liever niet te reageren op de beslissing. Onlogisch is dat niet. “De sfeer op de werkvloer is momenteel gelaten. Iedereen leeft op dit moment in onzekerheid. Wat zal die omvorming naar een gewone Carrefour Market precies inhouden? Wil de directie een Market met evenveel personeelsleden? In alle eerlijkheid: ik kan me niet voorstellen dat deze beslissing zonder gevolgen blijft voor een deel van de werknemers“, gaat Tristan Cools verder.

Het kan tot juni duren voor we absolute zekerheid hebben

Hoeveel banen zouden verdwijnen is momenteel onduidelijk. Helemaal onverwacht komt het verdwijnen van de non-food echter niet. De jongste jaren ging de verkoop – vooral in de boeken en multimedia – sterk achteruit door de concurrentie met het online shoppen. “Dat is niet enkel bij Carrefour het geval. Maar op dat vlak hinkt de winkel wel sterk achterop en is er te laat op de kar gesprongen. Definitief is de beslissing van de hervorming nog niet. Het gaat om een intentieverklaring. Het kan tot juni duren voor we absolute zekerheid hebben”, aldus Cools. In de winkel zelf was de nakende omvorming alvast gespreksonderwerp nummer één. “Natuurlijk is dit beter dan sluiten. Blijkbaar is de omvorming het best mogelijke scenario. We zullen zien wat er de komende weken gebeurt”, zegt een van de werknemers.

Sociaal plan

Het personeel heeft het werk vandaag in elk geval niet neergelegd, de winkel is open. “We zullen er alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden. Wellicht zullen oudere werknemers vervroegd op pensioen gestuurd worden. We onderhandelen over een sociaal plan“, zegt Bram Van Braeckevelt, bestendig secretaris bij ACLVB.

Vaste klanten

Voor veel klanten kwam het nieuws als een verrassing. “Persoonlijk zou ik het heel erg jammer vinden. In Sint-Kruis kan je rustig winkelen en vind je toch alles. We zijn al jaren vaste klant. In vergelijking met B-Park (waar de grootste hypermarkt is gevestigd, red.) is deze winkel veel gezelliger“, zegt Martine Vandenbon. Eenzelfde verhaal horen we bij Jeannine Hillewaert (76) en Roland De Volder (82). Het koppel uit Zeebrugge komt om de twee weken naar Sint-Kruis om hun boodschappen te doen. “We maken daar een uitstap van. Voor het winkelen drinken we een koffie in Lunch Garden. Voor ons is het belangrijkste dat de food blijft.”

(MM/SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier