Grootste ziekenhuis ter wereld gebruikt Koekelaarse software

Gerdi Staelens startte bijna dertig jaar geleden met zijn softwarebedrijf Winking. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het softwarebedrijf Winking van Gerdi Staelens (55) in de Dorpsstraat bestaat bijna dertig jaar en is al enkele jaren internationaal actief. Sinds eind november 2017 levert Winking ook software voor het grootste ziekenhuis ter wereld in Turkije. “En dat voor een klein bedrijf met vier medewerkers.”

Met een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante meter en bijna vierduizend bedden wordt het Ankara City Bilkent ziekenhuis het grootste ter wereld. Het telt maar liefst acht campussen en is drie keer groter dan het UZ Gent. In het ziekenhuis staan meer dan zevenduizend pc’s en daarop komt er ook West-Vlaamse software. De Print&Share-software van Winking bvba is een uniek concept dat oplossingen biedt voor moeilijke printtaken en documentenstromen.

“De software voor het ziekenhuis maakt een combinatie tussen secure printen en direct printen mogelijk. Bij dat eerste moet de werknemer zijn badge gebruiken voor de documenten daadwerkelijk afgedrukt worden. Zo kan niet eender wie aan de printer staat, de informatie over patiënten inkijken.”

“Andere werknemers en programma’s mogen dan weer direct printen, zonder zich te hoeven identificeren. Die combinatie maakt het erg complex”, zegt Gerdi. “Om dit te kunnen waarmaken, moeten we heel vroeg in het printproces ingrijpen. Dit is enkel mogelijk door de software op de pc’s zelf te installeren en te combineren met de grote servers die centraal beheerd worden.” En juist dat is uniek.

Elk project is anders

Gerdi klopte met zijn Print&Share aan bij Ricoh, de grootste speler voor multifunctionele printers, en ook die beseften dat ze met Print&Share-software hun aanbod naar een hoger niveau konden tillen. In 2011 tekende Gerdi een exclusiviteitscontract met Ricoh Europe voor de EMEA-zone (Europa, het Midden-Oosten en Afrika). “De Japanse multinational neemt deel aan verschillende aanbestedingen, maar die moeten ook gerealiseerd kunnen worden. Naast het verkopen van de printers moeten ze ook over de software beschikken die de klant wenst. Vaak komen ze dan naar ons. Wij zijn dus eigenlijk een leverancier voor softwareoplossingen voor Ricoh.”

Zo omvangrijk wordt het nieuwe ziekenhuis in het Turkse Ankara. (GF)
Zo omvangrijk wordt het nieuwe ziekenhuis in het Turkse Ankara. (GF)

Ook buiten Turkije heeft Winking nog verschillende projecten lopen. “Meestal in Europa, maar ook in Rusland, Zuid-Afrika en zelfs Latijns-Amerika. Als ik ‘s middags naar huis ga, heb ik meestal al vier talen gesproken. Ons bedrijf ligt dan ook strategisch heel goed hier in België. Het uurverschil met de oostkust van Amerika bedraagt zes uur, met Turkije een uur en Zuid-Afrika ligt zelfs in dezelfde tijdszone.”

Ieder project is echter anders. “Voor een Israëlische universiteit moesten we zorgen dat Hebreeuwse prints rechtsboven geniet werden en Engelse documenten linksboven. Dat klinkt eenvoudig, maar het is complexer dan je denkt. Voor een Russisch bedrijf moesten we een reeks met riskante woorden zien te ontdekken. Als er dan zo’n woord uit de lijst in het te printen document staat, wordt het document eerst ter controle naar een kantoor verstuurd. En dat allemaal vanuit een klein bedrijf met vier werknemers in de Dorpsstraat”, besluit Gerdi.

(Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier