Grootste containerschip ter wereld in Zeebrugge (en niet in Antwerpen)

Met een capaciteit van bijna 20.000 TEU is het Maltese containerschip 'Barzan' het grootste ter wereld. © FN
Redactie KW

Vrijdag ligt het grootste containerschip ter wereld, de onder Maltese vlag varende containergigant ‘Barzan’, in Zeebrugge afgemeerd.

Het schip wordt uitgebaat door United Arab Shipping Company uit de Verenigde Arabische Emiraten. De rederij beweert dat het schip een capaciteit heeft van 18.800 TEU, twintig voet containereenheden. Maar volgens de doorgaans goed ingelichte, gespecialiseerde Antwerpse transportkrant Flows gaat het in werkelijkheid om een laadvermogen voor 19.870 TEU, dus bijna 20.000 containereenheden. Hiermee is het op vandaag het grootste containerschip ter wereld.

Antwerpen eraan voor de moeite

Toen, op 18 december 2014, de ‘CSCL Globe’ van China Shipping Line als grootste containerschip ter wereld Zeebrugge aanliep, was Antwerpen daar direct om aan te kondigen dat een nog groter containerschip, de ‘MSC Oscar’, toen nog in aanbouw voor MSC (Mediterranean Shipping Company), op korte termijn Antwerpen zou aanlopen. Intussen is dit laatste schip nu in de vaart en werd het door Antwerpen aangekondigd binnen de eerstkomende weken de Scheldehaven te zullen aanlopen.

De ironie van het noodlot wil nu dat de ‘Barzan’ van UASC groter blijkt te zijn en dat Zeebrugge hierdoor andermaal kan uitpakken als aanloophaven van het grootste containerschip ter wereld.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier