Groothandelsmarkt vroeger dicht: “Dit is 100 procent broodroof”

De handelaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt zijn niet te spreken over de manier waarop ze door stad Kortrijk behandeld worden. © OV
Olaf Verhaeghe

Een onverwachte brief van stad Kortrijk zorgde begin augustus voor een schokgolf door de Kortrijkse Groothandelsmarkt aan Vier Linden in Heule. Op 1 augustus 2018 moet de versmarkt er de deuren sluiten, vijf maanden vroeger dan initieel aangekondigd. “Maar een alternatief is ons nog nooit aangeboden”, opperen de handelaars. “We kunnen toch moeilijk in een wei gaan staan?”

Op de grote parkeerterreinen aan de Kortrijkse Groothandelsmarkt in Heule rijst het nieuwe regionaal erfgoeddepot op. Daarin wordt onder meer het uitgebreide archief van de erfgoedbibliotheek Westflandrica ondergebracht. In het voorjaar van 2016 besliste de stad Kortrijk echter om ook de BOD-diensten (Beheer Openbaar Domein) van Marke naar de site aan Vier Linden te verhuizen.

Dat de grote hal van de Groothandelsmarkt als opslagruimte voor vuilniswagens moet dienen, stuitte toen al op groot verzet van de telers en groothandelaars. Schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) beloofde overleg, informatie én alternatieve locaties. “De Groothandelsmarkt blijft waar hij is tot eind 2018“, stelde hij in de gemeenteraad van april 2016.

Broodroof

Op 26 juli kregen de handelaars echter een heel andere boodschap te verwerken. Frank Masselis, handelaar en magazijneigenaar, is niet te spreken over de manier waarop het stadsbestuur de zaken lijkt te willen afhandelen. “Zonder enige informatie vooraf krijgen wij te lezen dat binnen exact een jaar de markt hier verdwijnt. De hal en de parking zullen vanaf 1 augustus 2018 niet langer toegankelijk zijn voor telers, handelaars en onze klanten“, zegt hij.

De Kortrijkse Groothandelsmarkt zal op 1 augustus 2018 niet langer toegankelijk zijn voor de telers, de handelaars en hun klanten.
De Kortrijkse Groothandelsmarkt zal op 1 augustus 2018 niet langer toegankelijk zijn voor de telers, de handelaars en hun klanten.© OV

“Een bloeiende markt waar wekelijks 30 à 40 opleggers aan verse groenten en fruit verhandeld worden, op die manier afdanken. Dit is in mijn ogen 100 procent broodroof. Ik ben dan misschien wel zo goed als fin de carrière maar mijn jongere collega’s zitten met de gebakken peren. Het gaat hier wel om de broodwinning van tientallen mensen.”

“Zonder enige informatie vooraf krijgen wij te lezen dat binnen exact een jaar de markt hier verdwijnt”

Frank en zijn collega’s beroepen zich als magazijneigenaars op hun erfdienstbaarheid. Een muur tussen de grote hal en de magazijnen zou er moeten komen om de BOD-activiteiten, de vuilniswagens en het afval af te scheiden van de groenten en fruit. “Wij moeten in principe altijd toegang hebben tot onze eigendom. Als het stadsbestuur hier een muur gaat plaatsen, heeft het voor ons niet veel zin meer. Ik vergelijk het met het dichtmetselen van je voordeur thuis. Hierachter is trouwens amper plaats om één vrachtwagen te laten passeren, laat staan de volledige activiteit naar de achterkant te verplaatsen.”

Handelaar Frank Masselis
Handelaar Frank Masselis© OV

Rechtbank

“Een alternatief is ons nog nooit aangeboden”, gaat Frank verder. “Nieuwe magazijnen en burelen bouwen blijkt onmogelijk en er is geen geld om de eigenaars te onteigenen. Terwijl wij de voorbije dertig jaar toch zwaar geïnvesteerd hebben in de Kortrijkse Groothandelsmarkt. Waar moeten we volgend jaar naartoe? We kunnen toch moeilijk in een wei of langs de snelweg gaan staan?”

De handelaars stappen dan ook gezamenlijk naar de rechter. Begin oktober komt de zaak een eerste keer voor. “De hele situatie is in mijn ogen echt absurd“, stelt Matthias Glorieux, die namens de handelaars in contact staat met advocatenkantoor Ockier. “Iedereen schuift de hete aardappel door of trekt zijn paraplu open. Het stadsbestuur – met schepen Scherpereel op kop – heeft geen antwoord op onze vragen en gaat zelfs op de gemeenteraad het debat uit de weg.”

Matthias Glorieux
Matthias Glorieux© OV

“Iedereen schuift de hete aardappel door”

“Tussen de lijnen liet Scherpereel meermaals verstaan dat ‘de veiling in Roeselare toch zo ver niet is’. Uit alles blijkt dat men de Groothandelsmarkt wil laten doodbloeden. Ze doen gewoon waar ze zin in hebben.”

“Centrumstad?”

Groen-gemeenteraadslid Matti Vandemaele, die al in 2016 ijverde voor een duurzame oplossing voor de Groothandelsmarkt, neemt zich voor de problematiek te agenderen op de gemeenteraad van september. “De hele operatie wordt telkens maar halvelings aangekondigd, van het beloofde overleg met de handelaars komt niets in huis en voor zover ik weet is er van een deugddoend alternatief geen sprake.”

“Voor alle betrokkenen is dit uiteraard een drama. Kortrijk wil zich profileren als centrumstad, maar slaagt er niet in een broodnodige activiteit als deze vast te houden.”

Reactie schepen

Schepen Rudolf Scherpereel reageerde vanop zijn vakantiebestemming kort op onze vragen. “Het dossier kwam de voorbije weken in een stevige stroomversnelling terecht, waardoor we nu communiceren. Ik heb wel degelijk weet van de vragen en bezorgdheden van de handelaars en ben uiteraard bereid om samen met hen een oplossing te zoeken.”

Volgens Scherpereel werden vijf locaties voor het onderbrengen van de markt onderzocht, maar kwam geen enkele daarvan effectief in aanmerking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier