Grondstofschaarste brengt ook Recticel in de problemen

"Het is niet de bedoeling dat we in deze moeilijke periode hamsteren en alleen kijken naar de toekomst", zegt Herman Raes van Recticel. © Foto Google Maps
Redactie KW

Bedrijven zoals het Wevelgemse Recticel kunnen door een tekort aan MDI niet genoeg isolatieplaten uit polyurethaan en polyisocyanuraat maken om aan de stijgende vraag te voldoen.

De stijgende prijs van die platen is volgens Herman Raes, commercieel directeur Benelux export, niet te wijten aan de schaarste.

Door een tekort aan de grondstof methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI) kunnen de bedrijven die isolatieplaten gebaseerd op polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) produceren niet aan de vraag voldoen. Hetzelfde geldt voor Wevelgems bedrijf Recticel dat in de maand mei 15 procent minder PUR-platen kan produceren dan gewoonlijk. “Dit is al enkele weken een serieus probleem. We vrezen dat de situatie nog zal verergeren. Tegen juli hopen we dat het ergste voorbij is en we opnieuw kunnen streven naar een gewone situatie”, zegt Herman Raes, commercieel directeur Benelux export van Recticel.

Volgens Herman Raes is het tekort aan MDI maar een tijdelijk probleem. “Niet alleen in België is een schaarste van deze grondstof, maar over heel Europa. Wereldwijd produceren maar een handvol bedrijven MDI en wegens onverwachte problemen vorig jaar bij enkele bedrijven, verminderde de import van MDI tijdelijk. Normaal zouden nog twee nieuwe bedrijven de onverwachte problemen en de groeiende vraag opvangen, maar de bouw van die bedrijven heeft grote vertraging opgelopen.”

De stijgende prijs van polyurethaan is volgens Herman Raes niet te wijten aan de schaarste, maar aan de stijging van de vraag naar polyurethaan niet alleen als isolatiemiddel, maar ook in de kledingindustrie. “De totale kost van het product hangt af het percentage van de grondstoffen die daar inzitten en die zijn al veranderd.”

Volgens commercieel directeur Raes zijn dit maar tijdelijke problemen. “Het is niet de bedoeling dat we in deze moeilijke periode hamsteren en alleen kijken naar de toekomst. We hebben al enkele weken problemen met onze productie door de schaarste aan MDI, maar niet omdat we de groeiende vraag niet kunnen invullen. Doordat de winter achter de rug is, willen meer mensen isoleren. Dit is één van de drukste periodes van het jaar. Morgen (respectievelijk 12 mei, red.) zullen we bijvoorbeeld door het tekort geen PUR-platen kunnen produceren.” Door de schaarste kunnen leveringstermijnen een vertraging van vijf weken oplopen, wat de bouwsector in de problemen brengt. “Wij proberen de meest dringende projecten voorrang te geven en voor hen zo lucratief mogelijk te werken. Normaal is het niet legaal om platen met andere afmetingen aan te bieden, maar dit tekort maakt de levering meer soepel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier